Terreur bestrijding.

De aanslagen van 11 september hadden voorkomen kunnen worden als de terreurbestrijding instanties in Amerika beter hadden samengewerkt. Dat meldde het NOS journaal naar aanleiding van een rapport van het Amerikaanse congres.
Ook zonder het rapport gelezen te hebben is het niet moeilijk om te begrijpen dat het voorkomen van rampen veel weg heeft van voorspellingen: dat is lastig te doen, vooral van tevoren.
Als geheime diensten en politieapparaten gegevens uitwisselen zonder te weten voor welke specifieke aanslag de uitwisseling van gegevens moet dienen, dan komen ze al heel snel aan niets anders meer toe. Het aantal denkbare aanslagen is te groot. Het probleem met de twin towers aanslag was bovendien dat hij “ondenkbaar” was. Zoals de mensen tijdens de tweede wereldoorlog weigerden de mogelijkheid van de holocaust te overwegen toen deze daadwerkelijk plaats vond, omdat binnen de uitgangspunten van de samenleving zoiets letterlijk ondenkbaar was, zo gold dat ook voor de 11 septemberaanslag.

Bij ramppreventie probeert men het soort rampen te voorkomen dat zich op grond van de ervaring gemakkelijk voor kan doen. In de mate waarin de ramp die men wenst te voorkomen zich statistisch vaker voordoet of de gevolgen ervan ernstiger zijn verhoogt men het aantal voorzorgsmaatregelen. Tegen rampen die zich nooit hebben voorgedaan en die zich in de perceptie van de verantwoordelijken ook niet voor zullen doen, worden geen maatregelen genomen. Daar kon dus ook de samenwerking van de Amerikaanse terreurbestrijders niet op zijn gericht. Wel achteraf, nu we weten dat zoiets mogelijk is, maar wat hadden de critici gezegd als alle aandacht op voorkoming van aanslagen met verkeersvliegtuigen gericht was geweest en de aanslag had plaats gevonden door het laten ontploffen van een schip met radioactief materiaal in de haven New York?
Dat is overigens wel een denkbaar soort aanslag en zoals we hebben gehoord is de aandacht van de Amerikanen daar wel degelijk op gericht. Al die letterlijk ontelbare andere vormen van aanslagen waar niemand aan denkt behalve degenen die de aanslag beramen, kunnen niet effectief voorkomen worden.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, geweld. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.