De Vietnam oorlog.

Er zijn tegenwoordig weinig verdedigers meer van het ingrijpen van de Verenigde Staten in de burgeroorlog in Vietnam. Misschien nog wel het minst in de Verenigde Staten zelf, waar de oudere politici in hun jeugd nog in Vietnam gevochten hebben of thuis tegen de oorlog gedemonstreerd. Vietnam is wereldgeschiedenis en een afschrikwekkend voorbeeld.
Tot de gegevens over die oorlog hoort dat hij door John F. Kennedy is begonnen en door Richard Nixon werd beëindigd. Maar daar wordt door niemand veel nadruk op gelegd.
Daarover kunnen twee dingen worden gezegd. Het beginnen van een oorlog zonder dat daar een levensbelang van een land mee gemoeid is, is een hoogst onverantwoordelijke daad. Het beëindigen van een verloren oorlog door de verliezende partij zonder dat hij daar door de overwinnaar toe gedwongen kan worden is veel moeilijker dan de meesten zich realiseren.
Nixon heeft er politiek een groot risico mee gelopen en minder credit voor gekregen dan hij verdiende. Gebeurt het niet of gebeurt het niet tijdig, dan kunnen de sterkste landen doodbloeden aan een niet te winnen oorlog. Athene en het Siciliaanse avontuur staan iedere klassieke historicus voor ogen als voorbeeld. Wie inziet dat er gestopt moet worden en dan door de zure appel heen bijt, loopt de kans de politieke rekening te krijgen gepresenteerd voor de fouten van zijn voorgangers.
‘Johnson molenaar’ weten de meesten van mijn tijdgenoten nog wel, want vicepresident Johnson, die na de dood van Kennedy het politieke testament van zijn voorganger kreeg uit te voeren, heeft wel degelijk de rekening gepresenteerd gekregen. John F. Kennedy, die met behulp van verkiezingsfraude in Chicago aan de macht is gekomen, die Fidel Castro heeft willen laten vermoorden en toestemming heeft gegeven voor de Varkensbaai invasie, die de arme Cubanen, die het vuile werk moesten opknappen vervolgens in de steek heeft gelaten, die John F. Kennedy is nog steeds een held in de ogen van het publiek en zijn rol bij het begin van de Amerikaanse oorlog in Indo China is iedereen vergeten.
De Vietnam oorlog was er een uit een reeks oorlogen en opstanden in Zuid Oost Azië, die volgens de een onderdeel waren van het dekolonisatieproces en volgens de ander deel uitmaakten van het communistische wereld offensief. Tijdens de anti Vietnam demonstraties hier in Europa werd de verdediging van Azië tegen de communisten weggehoond als een doorzichtige pretext van de imperialisten. De emoties liepen te hoog op om een rationele discussie mogelijk te maken. Dat was toen het geval en is het misschien nog wel steeds wel voor mensen die toen jong waren. De beelden van brandende mensen en huizen en van ontbladerde wouden staan mijn tijdgenoten nog op het netvlies en die krijg je er niet meer af.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, oorlog, Verre Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.