Ongelovigen.

In Nederland is de term ongelovige niet erg populair meer, omdat er maar zo weinig gelovigen meer zijn in de oude betekenis van dat woord. In de middeleeuwen en lang erna, tot ver in de twintigste eeuw toe, was ongelovige een scheldwoord en goddeloze helemaal. Een ongelovige hoorde er niet bij, was niet te vertrouwen en kreeg gemakkelijk de schuld als er dingen verkeerd liepen. Geloof was in die tijd het kenmerk van een gemeenschap. Wie niet gelovig was plaatste zich buiten de samenleving.
Ongelovigen waren niet alleen atheïsten, die er trouwens helemaal niet zoveel waren, maar iedereen die niet het juiste geloof aanhing. Joden en mohammedanen waren ongelovigen, net als boeddhisten en aanhangers van exotische godsdiensten . Er werd wel onderscheid gemaakt tussen ketters en ongelovigen, omdat ketters meestal toch uit de eigen kring of de eigen etniciteit afkomstig waren, maar erg belangrijk was het onderscheid niet. Protestanten waren in katholieke ogen alleen in de zestiende en zeventiende eeuw nog echte ketters en daarna ongelovig. Katholieken waren in protestantse ogen rooms of paaps, wat connotaties had van bijgeloof en corruptie.
Binnen het mohammedaanse geloof bestaat het begrip ongelovige nog volop en in dezelfde betekenis die het hier vroeger had: wie geen islamiet is, is een ongelovige. Hij hoort niet bij de gemeenschap en is niet te vertrouwen.
Dat maakt het leven voor de mohammedanen die in het westen zijn komen wonen lastig. De samenleving wordt daar beheerst door de ‘ongelovigen’. Wie hen buitensluit sluit in feite zich zelf buiten. Ook in landen die tot de Dar al Islam behoren, d.w.z. waar de heersende cultuur mohammedaans is, is de invloed van de westerse leefstijl zo groot dat het moeilijk is de consequenties te blijven trekken die vroeger aan het begrip ongelovige waren verbonden. Amerika is de baas in de wereld en nu de Sovjet Unie er niet meer is om op terug te vallen moet met de VS een modus vivendi worden gevonden. De regeringen in de moslimlanden die verantwoordelijk zijn voor het overleven van hun bevolking en daarbij dagelijks met ongelovigen uit andere landen van doen hebben, doen daarom water in de wijn. Zij houden zich niet aan de strikte voorschriften Bin Laden met zijn aanhang zich wel aan houden kon. Tegenover het westen moeten de fundamentalisten volstaan met terreuraanslagen die wel veel onrust en onmin veroorzaken, maar de westerse landen niet echt kunnen bedreigen. Tegenover de eigen islamitische regimes kunnen terroristen rekenen op de steun van een aanzienlijk deel van de bevolking en voor hen vormen ze een wezenlijke bedreiging. In Iran heeft dat onder Khomeini geleid tot een machtsovername van de fundamentalisten en iets dergelijks is gebeurd in Gaza en in Zuid Libanon, geen staten in onze betekenis van het woord, maar wel autonome gemeenschappen. Andere moslimregimes, zoals die van Egypte, Algerije en Saoedie Arabië hebben een machtsovername door de gewelddadige fundamentalisten tot nu toe kunnen verhinderen maar weten zich bij voortduring bedreigd. Zij proberen zich de Bin Ladens van het lijf te houden door een combinatie van geweld en tegemoetkomendheid. Hun publiek geuite vijandschap tegen het westen, vooral tegen Israël en de VS, moet worden gezien als een tegemoetkoming van deze regimes aan de eigen bevolking.
Alles bij elkaar betekent dit dat de moslim landen zich wel van het westen afkeren maar dat de vijandigheid getemperd wordt door hun grote afhankelijkheid van de door het westen bestuurde globale economie. De mohammedanen die in het westen wonen maken deel uit van dezelfde moslimgemeenschap, maar integreren zich tegelijkertijd zo goed en zo kwaad als dat gaat in de landen van immigratie. Dat leidt tot een soort schizofrene houding waar sommige individuen meer moeite mee hebben dan andere en die zeker mee oorzaak zijn van veel van het geweld en de misdaad in kringen van moslimimmigranten.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geloof. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.