Democratie en fascisme.

Het is een vergissing om te menen dat het Nederlandse parlement een volksvertegenwoordiging zou zijn. Eerste en Tweede Kamer vertegenwoordigen politieke partijen en politieke partijen vertegenwoordigen op hun best ideeën. Op hun best, want in de regel is daar geen ruime voor in ons systeem van coalitiekabinetten. Dan vertegenwoordigen ze alleen een partijbelang, d.w.z. het belang van de leden die de diverse besturen en vertegenwoordigende lichamen bemannen. Voor die leden is hun lidmaatschap een paspoort naar een carrière binnen de overheid.
Rutte is daarom zo ’n succesvolle premier omdat niemand hem tot nu toe op een politiek idee heeft kunnen betrappen. Hij werkt even gemakkelijk samen met het CDA als met GroenLinks. De enige partij waarmee hij niet wil samenwerken is die van Geert Wilders. Niet omdat hij bezwaren zou hebben tegen de politieke ideeën van Wilders, maar omdat de PVV een concurrent is van de VVD in politiek opzicht.
De PVV is heel succesvol buiten de lijnen geplaatst door de rest van de Nederlandse politiek en door de binnenlandse en buitenlandse media. Als ik een Duitse of Amerikaanse kennis vraag waarom hij zo negatief denkt over Geert Wilders dan krijg ik te horen omdat die man een fascist is. Dat houdt in een afkeer van de democratie en een voorkeur voor het gebruik van geweld voor politieke doeleinden. Dat is in elk geval wat je in iedere definitie van fascisme tegen komt.
Ernst Nolte verwijst in het tweede hoofdstuk van zijn bekende werk, Die Krise des liberalen Systems und die fascistischen Bewegungen, naar het ineenstorten van het socialisme tijdens en na de eerste wereldoorlog en naar de opkomst van het nationalisme als een historische verklaring voor de opkomst van het fascisme. In Wikipedia komt U de volgende elementen van het fascisme tegen:
Eén partij of persoon heeft alle macht. Door middel van partijmilities (in uniform), massademonstraties en verheerlijking van de leider probeerde men het volk tot een eenheid te smeden. Het is een systeem dat de natie boven het individu stelt, met als uitvloeisel een in zo’n systeem legitiem gebruik van geweld, moderne propagandatechnieken en censuur om politieke tegenstand de kop in te drukken.
Wie meent dat dit op Wilders van toepassing zou zijn is een fantast. Wilders is tegen het gebruik van geweld. Hij heeft zelf een voortdurende bescherming nodig tegen geweldplegers. Hij heeft geen volgelingen die de straat op gaan en uniformen dragen. Hij houdt toespraken in en buiten het parlement en onderscheidt zich behalve in zijn ideeën in niets van een andere parlementariërs. Om te menen dat alleen progressieve ideeën politiek gelegitimeerd zouden zijn, dat is pas antidemocratisch.
Wilders vertegenwoordigt in politiek opzicht tussen de miljoen en twee miljoen mensen en houdt die daarmee op het democratische pad.
Het enige wat men tegen hem kan hebben is dat hij bij voortduring er op wijst dat onder de moslimbevolking en de Antillianen een onevenredig groot aantal misdadigers voorkomt. Dat is wel waar en wordt ook door niemand ontkend, maar het is voor al die moslims en Antillianen voor wie het niet geldt wel heel vervelend. Naar maar waar, met andere woorden.
Ik meen dat het legitiem is om in een land met meer dan zeventien miljoen inwoners en een oppervlakte van 40.000 km2 verdere immigratie te stoppen en om op te roepen om die af te stoppen. Wat je Wilders, maar ook alle andere Nederlandse politici, zou kunnen verwijten is dat niemand nog met een bruikbaar idee is gekomen hoe dat probleem kan worden aanpakt met behoud van onze democratische staatsinrichting.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s