DiscriminatieIII.

In de weekendeditie van de Volkskrant van 30/10/10 leek discriminatie het thema van de dag te zijn. Ik telde in het hoofdkatern tussen de tien en vijftien artikelen of ingezonden stukken die direct of indirect op het onderwerp betrekking hadden.
Het houdt de mensen wel bezig maar wat is het eigenlijk, discriminatie? Voor de meeste schrijvers lijkt het duidelijk: wanneer een niet westerse immigrant of iemand uit de derde wereld anders wordt behandeld dan een autochtone Nederlander, dan wordt hij gediscrimineerd. Tenzij de betrokkene anders behandeld zou willen worden, want dan is het weer geen discriminatie.
Premier Rutte zei dat jaar tijdens het debat over de regeringsverklaring dat een Nederlandse staatssecretaris of minister met een Turks paspoort voor hem een punt van discussie zou zijn geweest en een met een Zweeds paspoort niet. Daarmee zei hij iets wat iedereen meteen als voor de hand liggend aanvoelt. Lees je bijvoorbeeld het ingezonden stuk van Nourdeen Wildeman, dan is duidelijk dat wanneer een Turk of Turkse een oprechte moslim is, in de zin waarin Wildeman dat beschrijft, men hem of haar beter geen staatssecretaris kan maken. Iemand als Tofik Dibi bijvoorbeeld, die best ooit staatssecretaris zou kunnen worden, of iemand als Aboutaleb voldoet niet aan de criteria van de heer Wildeman. Nourdeen Wildeman, voor de duidelijkheid, is een tot moslim bekeerde Nederlander en behoort tot de groep fundamentalistische moslims die alles letterlijk nemen wat in de koran staat of in de ahadith. Zo iemand moet je hier niet staatssecretaris maken, daar krijg je problemen mee. Een Turk is in dat opzicht een veel groter risico dan een Zweed of een Nederlander en daarom moet je er met hem of haar even langer over praten.
Maar iemand kan verder toch best tegelijk Turk en Nederlander zijn? Een Nederlander anders behandelen omdat hij tegelijk ook Turk is, dat is toch discriminatie? Nu nee, volgens mij dus niet. Als een Nederlander tegelijk Turk is dan hoort hij anders behandeld te kunnen worden dan andere Nederlanders waar dat relevant is. Als Turk moet hij bijvoorbeeld als hij een man is zijn dienstplicht in Turkije vervullen of dat land €5000,- betalen. In Turkse militaire dienst wordt hij Turks geïndoctrineerd en dat is onder omstandigheden anti-Nederlands. Als iemand zijn Turkse nationaliteit opgeeft, kan hij niet meer erven in dat land. Hij raakt zijn onroerende eigendommen in Turkije kwijt en kan geen voogd meer worden over Turkse kinderen. Een Turk is niet vrij zich over de genocide op Armeniërs uit te spreken omdat dit strafbaar is in dat land. Albayrak heeft er zich in de tijd dat zij staatssecretaris was, bij mijn weten ook niet over uitgelaten terwijl alle echte Nederlanders die er verstand van hebben dat wel gedaan hebben. Dat zijn relevante verschillen tussen Turken en Nederlanders en mensen uit Zweden en de meeste andere Europese landen. Als U een verstandig mens bent vindt U dat genocide onderwerp misschien wat afgezaagd en wilt U er geen mensen op beoordelen, maar goed, dan bent U ook geen echte Nederlander, want wij doen dat nu juist bij voorkeur.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in discriminatie en bureaucratie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.