Mr. President, doe eens wat!

De reacties van media en celebs op de terreuraanslag tegen de politie in Dallas vorig jaar waren typerend.
Vijf politieagenten zijn bij de aanslag gedood. Zes andere agenten en twee burgers raakten gewond. Tien agenten zijn aan het einde van de demonstratie neergeschoten door sluipschutters, aldus politiechef Brown. Eén agent is van korte afstand doodgeschoten door een man op straat. Vier gedode agenten werkten bij de politie van Dallas, het vijfde dodelijke slachtoffer werkte voor de speciale politiedienst die het lokale vervoersbedrijf DART in 1989 had opgericht. De gewonden zijn naar het Parkland ziekenhuis gebracht, hetzelfde ziekenhuis waar president John F. Kennedy naartoe werd gebracht toen hij in 1963 op een rondrit door Dallas werd doodgeschoten.
De aanslag vond plaats tijdens een demonstratie tegen politiegeweld in de VS, praktisch op de plek waar Kennedy vermoord werd. Net als bij Kennedy kwam het schieten uit een van de hoge gebouwen in de buurt. Wouter Zwart ‘onze correspondent in Amerika’, vertelde over de dode en gewonde politiemensen, maar zei dat het nog te vroeg was om te kunnen zeggen wat het motief van de daders was. Een zwarte vrouw vertelde dat een high five van een enthousiaste dader had gekregen, maar ze had geen gun gezien, no sir!
De zwarte president van de VS en een paar bekende zwarte persoonlijkheden betreurden het geweld tegen zwarten maar de zwarte commandant van de politie in Dallas was nogal geëmotioneerd over het grote aantal gedode en gewonde politieagenten, waaronder ook weer zwarten. Drie gevangen genomen verdachten, waaronder een vrouw en die ene dader die zich in een garage had verschanst met wapens en explosieven waren zwart. Niet dat dit gezegd werd maar als het blanken waren geweest was dat zeker wel vermeld.
De meeste Amerikanen zijn al dat geweld van en tegen zwarten zat. Zoveel is wel duidelijk. En dat niemand enig idee heeft hoe daar een eind aan te maken is te erg voor woorden. Men komt niet verder dan het politiegeweld tegen zwarten te veroordelen, maar politie zijn ook mensen en dat ze triggerhappy zijn als ze met zwarten te maken hebben is niet onbegrijpelijk. Er zijn zeker incidenten geweest waarin bleek dat de politie zonder reden geweld heeft gebruikt, maar in de meeste gevallen was er sprake van geprovoceerd geweld en in al die andere gevallen moet je het toch zoeken in het gevaar dat politiemensen lopen als ze in zwarte wijken of tegen zwarte menigten moeten optreden. Die instelling om zwarten te zien als gevaarlijk komt niet uit de lucht vallen. Dat de president van de Verenigde Staten dan niet verder gaat dan het te betreuren dat mensen alleen omdat ze zwart zijn verdacht worden, is kwalijk van de man. Te veel zwarte Amerikaanse jongeren raken bewijsbaar gemengd in criminaliteit en aan de automatische verdenking van zwarte jongeren ligt een statistisch verantwoord uitgangspunt ten grondslag. Zeker als je in aanmerking neemt dat als gevolg van progressieve vooroordelen het waarschijnlijk is dat een groter percentage van black crime buiten beschouwing blijft dan van de criminaliteit van andere bevolkingsgroepen.
Zwarten zijn aantoonbaar crimineler dan andere Amerikanen en te doen alsof dat niet zo is, is een stupide houding die iedere oplossing van het probleem in de weg staat.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, geweld, maatschappelijk, overheid. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s