Het probleem van de zwarten in de VS.

In Amerika was de zwarte elite een paar jaar geleden boos omdat er dat jaar geen zwarte Oscar nominaties waren geweest en de progressieve Amerikaanse media gaf haar alle ruimte om daar openlijk hun beklag over te doen.
Ik zag er een kleine rapportage over op het ochtend nieuws van de NPO en vond het een nogal onsmakelijke vertoning. Als compensatie voor het gebrek aan Oscars hadden ze in Hollywood zwarte entertainers en ankerpersonen bij de uitreiking. Een van deze grappenmakers zei dat er in de vijftiger jaren niemand erg mee zat, dat ze geen Oscars kregen, toen werden hun oma’s nog aan de hoogste bomen opgehangen in de zuidelijke staten van de VS.
In de eerste plaats zou er een effectievere reactie denkbaar zijn op het vermeend tekort aan nominaties. Maak een lijst van de betere zwarte acteurs, actrices en regisseurs en maak een documentaire waarin de fragmenten die het bewijs kunnen leveren vergeleken worden met prijswinnaars in hetzelfde jaar.
In de tweede plaats helpt een dergelijke protestactie de discriminatie niet de wereld uit. Integendeel, de reactie op dit kinderlijk optreden is een schouderophalen, een gebaar van laat ze maar. Dat moet je moet serieus nemen.
Dat is kennelijk de houding die de organisatoren hebben ingenomen en erg verstandig vind ik dat niet. Discriminatie is pas de wereld uit als niemand zich meer druk maakt over de huidskleur van een nominee. En zolang dat nog niet het geval is doen iedereen er verstandig aan om het verschijnsel te negeren en discriminatie af te doen als een getrek aan beschaving.
Dat is in de VS lastiger is dan gemiddeld komt door het bestaan van een aparte zwarte wereld in de ghetto’s. Die ghetto’s zijn broeinesten van geweld, misdaad en armoede en iedereen die er mee geassocieerd wordt heeft de neiging zich er voor te schamen. Het is daarom van groot belang voor de geïntegreerde gekleurde mensen in de VS dat de ghetto’s in de grote steden worden opgeruimd en dat de Amerikanen met een variant komen op het plan van president Lincoln. Die wilde de zwarte bevolking van de VS een eigen staat geven. Dat lijkt inderdaad de beste oplossing, maar dan niet in Afrika, maar binnen de grenzen van de Verenigde Staten. Daar zou de zwarte bevolking de ruimte moeten krijgen om een samenleving in te richten op een eigen manier, die zeker niet de Amerikaanse zal zijn, maar waarin ze wel leven kunnen zonder bemoeienis van een cultuur die ze kennelijk niet ligt.
Ik ben bang dat de gemiddelde Amerikaan het probleem van de zwarte minderheid onvoldoende belangrijk vindt voor dit soort verstrekkende maatregelen maar ik denk ook dat ze zich daarin vergissen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, maatschappelijk, onzin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.