Geweld in de VS.

Het aantal geregistreerde doden als gevolg van politie optreden in de VS in de eerste vier maanden van 2017 was 50. In de voorafgaande jaren was dat achtereenvolgens in 2016: 182, in 2015 : 845, in 2014 : 629, in 2013 : 344, in 2012 : 608, in 2011: 172, in 2010 : 297 en in 2009 : 72. Dit zijn cijfers van de politie zelf en ze zijn niet heel betrouwbaar. Er zijn andere cijfers die op 900 per jaar uitkomen nation wide. De VS hebben ongeveer 20 keer zoveel inwoners als Nederland. Een vergelijkbaar cijfer voor Nederland zou op 45 komen maar in feite zijn het er drie. Nederland staat daarmee in Europa op de derde plaats. Het aantal politie mensen dat in de VS bij de uitoefening van hun beroep wordt gedood ligt in de orde van grootte van 150 per jaar. Het aantal geweldsdoden inclusief die van burgers onderling ligt op dertig per miljoen inwoners per jaar. Dat is per inwoner tien keer zo veel als in Nederland. In Nederland en andere Europese landen is het aantal doden als gevolg van criminaliteit nauw gerelateerd aan de immigratiecijfers. In Amerika aan het aantal zwarte inwoners van een wijk of stad.
De belangrijkste reden voor al die dodelijke slachtoffers in de VS is de omvang van gewelddadige criminaliteit en een grondwet die burgers het recht geeft om wapens te dragen.
Deze week werd in Tulsa, Oklahoma, een blanke politieagente, Betty Shelby, die in september vorig jaar een ongewapende zwarte man heeft neergeschoten, vrijgesproken van doodslag. De man had zijn auto met draaiende motor midden op de weg laten staan en riep dat die ging ontploffen. Hij weigerde haar bevel om stil te staan op te volgen en liep naar zijn auto, alsof hij daar iets wilde gaan pakken. Hij gedroeg zich, naar achteraf bleek, zo raar, omdat hij onder invloed was van drugs.
Naar verhouding van het aantal blanken en zwarten in de VS worden er veel meer zwarten doodgeschoten, maar vergeleken met het aantal geweldsdelicten dat ze plegen en het gebruik van hard drugs van beide bevolkingsgroepen is het aantal zwarte slachtoffers eerder aan de lage kant. Politiemensen zijn kennelijk gevoelig voor het verwijt van raciale vooroordelen.
Wat duidelijk blijkt uit dit soort cijfers en uit andere sociale gegevens is dat aan het bestaan van zwarte wijken in de grote steden van de VS een einde hoort te worden gemaakt. Het beste zou zijn om de zwarte bevolking van de VS een eigen staat te geven, bijvoorbeeld in een gebied grenzend aan Mexico. Daar zouden ze een samenleving en een overheid kunnen hebben waar ze beter mee overweg kunnen dan met die van de VS. Dat is een idee waar de bevrijder van de slaven President Lincoln al mee gespeeld heeft. Die dacht toen aan een staat voor de Amerikaanse zwarten in Afrika, maar is om logistieke redenen op dit idee terug gekomen. Zo’n eigen staat zou een enorm duur project zijn maar in geld en menselijk geluk uitgedrukt toch minder duur dan het laten voortbestaan van de hell holes die de zwarte ghetto ’s nu vormen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, ethiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s