Baltimore, Dallas, Ferguson, het houdt niet op.

Qua gewelddadigheid steken de zwarte getto’s ver uit boven de rest van de VS. Het zijn niet in de eerste plaats de blanke politieagenten maar vooral andere zwarten die op grote schaal moorden plegen in de zwarte wijken. Geweld en drugscriminaliteit zorgen voor disproportioneel veel zwarte gevangenen zodat er vaak een complete wanverhouding bestaat tussen de vrij rond lopende mannen en vrouwen in de zwarte armoede wijken. Ook dat zorgt voor desintegratie van de wijken
Niemand lijkt een idee te hebben hoe dat probleem moet worden aangepakt. Ik denk dat dit komt omdat men in de VS net als hier in Europa niet meer grootschalig durft te denken. Wij zitten hier met het probleem van de moslimwijken die qua geweld en andere vormen van asociaal gedrag in een aantal opzichten op de getto’s in de VS beginnen te lijken. Maar bij ons lijkt er nog kans te zijn op integratie van de immigranten, als het probleem nu word aangepakt door een stop op verdere immigratie en een opvang van de vluchtelingen stromen. Een opvang die niet in de regio zou moeten plaats vinden, maar ergens ver overal vandaan in de woestijn. Daar zou met behulp van Europa een nieuwe samenleving kunnen worden opgebouwd. De criminelen in onze eigen achterstandswijken zouden naar hetzelfde gebied buiten Europa kunnen worden verbannen, zodat de rest van de immigranten de kans krijgt om wel te assimileren en van het stigma van aso te worden verlost.
In de VS komen de problemen niet van de immigranten. De Mexicanen en andere Latijns-Amerikanen integreren heel behoorlijk. Maar een redding van de getto’s is nu definitief een gepasseerd station.
De problemen daar zijn niet geïmporteerd, maar made in USA. Er worden al een eeuw lang pogingen gedaan om er wat aan te doen. Het resultaat is dat wie integreert uit het getto verhuist, maar dat de getto’s zelf blijven groeien. Daarom hebben we in de VS nu twee zwarte bevolkingsgroepen, een in en een buiten de getto’s. De eerste blijft een probleem en de tweede heeft intussen zijn eerste president en zijn tweede minister van justitie aan het land geleverd. Maar ook integratie van een deel van de zwarte bevolking lost het getto probleem niet op.
Er blijft maar een denkbare oplossing over en dat is de fysieke sloop van de achterstand wijken. Geen zwarte wijken meer in de VS. Ook dat is wel eens eerder geprobeerd, maar op de verkeerde manier. Zodra zo’n wijk gesloopt werd trokken de bewoners naar een wijk met goedkope huizen, waar dan prompt de niet-zwarte bewoners verhuisden en voor je het wist had je dan een nieuw getto. Dat was dus de oplossing niet.
Mij lijkt de enige oplossing de stichting van een nieuwe staat ergens aan de grens de VS en Mexico of Canada, waar de zwarten het zelf voor het zeggen krijgen. Dat zal dan misschien niet direct een democratische rechtsstaat worden maar een staat waar een overheid zal ontstaan die beter past bij de afwijkende cultuur van het zwarte Amerika. De bewoners zullen daar meer gevoel voor eigenwaarde krijgen en nieuwe methoden ontwikkelen om asociaal gedrag in eigen kring te bestrijden. Iedere zelfstandige samenleving doet op den duur de dingen die nodig zijn om te overleven of zij verdwijnt. De mogelijkheid voor mensen die in de bestaande Amerikaanse samenleving kunnen en willen integreren moeten blijven bestaan, maar aan de getto’s die nu door overwegend blanke politiemensen met harde hand worden bestuurd en waar om de zoveel tijd door de nationale garde de orde moet worden hersteld, komt een einde.
Een dergelijke grootschalige oplossing brengt risico’s mee en lang niet alle gevolgen zijn te overzien, maar doorgaan zoals nu is uitzichtloos. Dat is intussen wel gebleken.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, geweld, maatschappelijk, strafrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s