Zo weinig mogelijk.

De beste houding tegenover een conflict als nu in Syrië is benign neglect. Bemoei je er niet mee en laat vooral geen Syrische vluchtelingen toe in Europa. Financier vluchtelingen hulp in de buurlanden. De naïeve gedachte dat hulp tijdens de opstand de islamisten achteraf tot dankbaarheid zou stemmen kunnen we beter vergeten. Al Qaeda is het westen niet beter gezind dan het regime Assad, eerder omgekeerd. We hebben in Syrië geen taak. Wat het westen in de islamitische wereld doet pakt meestal verkeerd uit.
De verbazing die je aantref in de kleine berichtjes op de binnenpagina’s van de kranten is typerend. Ik bedoel de berichtjes die spreken over burgers die verdacht worden van sympathie met Assad en die simpel tegen de muur worden gezet en doodgeschoten. Zulk doodschieten op verdenking past niet in het democratische imago dat we in Europa de opstandelingen graag toe willen schrijven. Maar wat blijkt? De Syrische opstandelingen verschillen weinig of niets van die in Libië en eigenlijk ook maar weinig van de troepen van Assad. Wie als burger bij de tegenstander hoort of daar alleen maar misschien bij hoort, wordt gelyncht. Behalve als een westerse verslaggever in de buurt is, want dan kan het geld schelen, of wapens.
Een verstandige gedachte is dat we er voor moeten zien te zorgen dat wapens voor massale vernietiging niet in handen vallen van de terroristen die de opstandelingen zijn komen helpen. Ik neem aan dat Israël die opslagplaatsen goed in kaart gebracht heeft. Misschien dat de NATO de uitschakeling van die wapens voor haar rekening kan nemen nu dat nodig blijkt? Dat is de enige effectieve hulp die Europa en Amerika aan Syrië geven kunnen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s