Harry Truman.

Harry Truman was tegelijk een gewone en een bijzondere man. Zijn vader was boer en migrant. Hij zelf was na zijn highschool een tijdlang klerk op een bank, werkte daarna vijf jaar bij zijn vader op de boerderij en werd toen die overleed eigenaar en exploitant, tot hij in 1917 in militaire dienst ging. Commercieel was hij in geen van zijn functies ooit een groot succes, al waren de mensen altijd wel tevreden met zijn werk. Maar in de oorlog, als kapitein van een afdeling rijdende artillerie, was hij ‘outstanding’. Zijn ondergeschikten liepen met hem weg en iedere opdracht die hij kreeg werd voortvarend en met succes uitgevoerd. Als er al een meerdere in een enkel geval niet tevreden was dan was dat omdat hij in het belang van de strijd of van zijn manschappen van de regels was afgeweken, maar nooit met kwalijke gevolgen. Truman vocht in de buurt van Verdun. Daar in het Oosten en aan de ander kant van het front, in het Westen, in het gebied van de Somme, vielen de meeste doden per vierkante meter in de Grote Oorlog. Hij wist de verliezen in zijn afdeling tot het absolute minimum te beperken. Ver onder het gemiddelde en dat kwam niet omdat ze minder hard vochten. Uit alles blijkt dat hij een eerste klas organisator was en daarnaast een gewetensvol mens.
Toen hij terug kwam uit de oorlog begon hij met een van zijn sergeanten een winkel in herenfournituren, overhemden, dassen en zo. Die zaak ging na een paar jaar op de fles en Truman ging in de politiek. Hij kreeg een functie die vergelijkbaar is met die van een gedeputeerde hier in Nederland, maar met een belangrijker takenpakket. Hij was een van de drie politieke leidinggevenden van een groot apparaat, dat ondermeer verantwoordelijk was voor weg en waterbouw , maar ook voor de bouw van ziekenhuizen en voor armenzorg. Dat deed hij zo goed dat hij na zijn eerste termijn voorzitter werd van dat college, commissaris van de koningin dus min of meer en hij dat vervolgens het maximum aantal van twee termijnen bleef.
Missouri, een staat zo groot als de helft van Duitsland maar met half zoveel inwoners als Nederland, heeft twee grote steden, St. Louis in het Oosten en Kansas City in het Westen. De democratische partij in de belangrijkste van de twee steden, Kansas City, werd beheerst door wat in Amerika in die tijd ‘the machine’ werd genoemd, een corrupte maar politiek efficiënte partijmachine onder leiding van iemand die nog het meest leek op een mafia godfather. Soortgelijke machines waren er bijvoorbeeld ook in New York, Boston en Chicago en ze waren vaak in Ierse handen. Truman kwam er mee in aanraking via zijn luitenant in het leger, die een neef was van de politieke leider in Kansas City, Tom Pendergast. Truman deed niet mee aan de corruptiepraktijken maar hij en de ‘boss’ hadden een merkwaardige relatie van wederzijds respect. Kennelijk was iemand met een reputatie van integriteit en competentie niet alleen origineel maar ook heel bruikbaar in de machine. Uit de brieven die Truman naar zijn vrouw schreef en waarvan er veel bewaard zijn gebleven bleek dat hij met boss Pendergast precies wist waar hij aan toe was en dat waardeerde hij als hij het vergeleek met de hypocrisie die hij bij de gemiddelde politicus meemaakte. Kansas City was in de dertiger en veertiger jaren een centrum van drank en prostitutie, maar ook van jazz en cabaret. Mugging en andere violent crime kwamen er niet voor. Je kon er ‘s nachts veilig over straat, overal, inclusief in de zwarte wijken. Met alles wat tegen hem kon worden ingebracht was ook dat een verantwoordelijkheid van Pendergast
Van zijn connecties met de machine in Kansas City heeft hij in zijn latere carrière een hoop last gehad, vooral nadat de boss werd gearresteerd en een jaar of wat de gevangenis in ging voor belastingontduiking. Van alle politici die hun carrière aan Tom Pendergast te danken hadden en dat waren er nogal wat, was hij de enige die acte de présence gaf bij de begrafenis van de man, een paar jaar later. Dit is typerend voor Harry Truman, een uitzonderlijke man. Allerminst politiek correct maar fatsoenlijk tot op het bot.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s