Extreem links en rechts.

Wie op Wikipedia zoekt naar definities voor extreem rechts en extreem links vindt het volgende:
extreemrechts zijn groepen die staat en samenleving totaal anders willen inrichten – elitair, hiërarchisch en autoritair – en daarbij geweld niet schuwen; extreemlinks zou de maatschappelijke orde willen omverwerpen, desnoods door middel van gebruik van geweld.
Met het blote oog is er nauwelijks onderscheid te zien. En als je kijkt hoe ze zich in de praktijk van elkaar onderscheiden zijn het vooral de symbolen die anders zijn. Extreem rechtse jongeren laten hakenkruisen tatoeëren en extreem linkse zwaaien met hamer en sikkel vlaggen. Als je het hebt over jongeren die in ideologische groepen georganiseerd zijn en daarbij het geweld niet schuwen dan heb je het over minieme aantallen. Honderden eerder dan duizenden op de zeventien miljoen inwoners die Nederland telt.
Verreweg de meesten van dit soort jongeren provoceert alleen en vaak meer richting de eigen ouders dan tegenover de mensen op straat. Dat ze de samenleving zouden willen veranderen of de maatschappelijk orde zouden willen omverwerpen, dat is niet zo. Ze weten niet waar je het over hebt als je ze daar op aanspreekt.
Dit soort jongeren en een handvol volwassen meelopers vormen geen politieke beweging. Het is een maatschappelijk fenomeen en niet eens een erg interessant verschijnsel. Voetbalvandalisme is veel grootschaliger en gevaarlijker.
Wat wel interessant is, vooral omdat extreem links en extreem rechts zo op elkaar lijken, is dat in de media extreem links geen onderwerp blijkt te zijn. Het zijn de Lonsdale jongeren en de volgelingen van Janmaat, Fortuijn en Wilders die negatief in de belangstelling staan en over extreem linkse groeperingen hoor je eigenlijk nooit wat.
Kent U
De Anarcho-Syndicalistische Bond, de Nieuwe Communistische Partij-NCPN, de Internationale Socialisten, Rode Morgen, Socialistisch Alternatief, Socialistische Alternatieve Politiek, Vrije Bond of Verenigde Communistische Partij?
Ik denk het niet en dat komt omdat de media dit soort organisaties niet noemen als de leden betrokken raken bij rellen. Herinnert U zich die rel in Kedichem, waar de vriendin van Janmaat zo ernstig gewond raakte dat haar been moest worden geamputeerd?
Herinnert U zich de terreuraanslagen van de Rote Armee Fraktion in Duitsland en de Brigati Rossi in Italië? In Duitsland en Italië krijgen de extreem linksen tenminste nog een label opgeplakt als ze terreurdaden plegen. In Nederland hebben we het dan over jongeren en alleen de rechtsradicalen worden met name genoemd. Na de moord op Pim Fortuijn en twaalf jaar later bij zijn vervroegde vrijlating, is er veel geschreven en gesproken over Volkert van der Graaf, uit Harderwijk. U hebt gehoord over de wapens waarmee hij de moord pleegde en de materialen voor explosieven die bij hem thuis werden aangetroffen. Maar heeft U in al die jaren iets gehoord over de linkse organisatie waar hij bij hoorde? Denkt U echt dat het mogelijk is dat die moord als het ware het particuliere initiatief van een zonderling geweest is? Ik twijfel daar sterk aan.
In vergelijk met andere landen in West Europa is Nederland nog steeds overwegend een vreedzaam land. De scheidslijn loopt hier bovendien niet meer tussen links en rechts maar tussen de allochtonen en hun beschermers aan de ene kant en autochtonen aan de andere. Ook daar is het geweld doorgaans beperkt tot begeleidend verschijnsel van roof en andere criminaliteit en de reacties daarop door de autochtonen uit de volkswijken. Vergelijk je het geweldniveau met wat we hier vroeger hadden, dan is de toename wel groot. Ik herinner me dat, toen ik in 1958 ging studeren, de moord op een prostitué die jaren eerder was gepleegd op de Wallen, nog steeds een veelbesproken onderwerp was hier in Amsterdam. Dat ligt nu toch wel anders. Als u iemand vraagt hoeveel moorden er de eerste drie maanden van dit jaar gepleegd zijn, dan is de grootste kans dat hij het niet weet. Het waren er 28, evenveel als vorig jaar, waarvan drie in Amsterdam.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in herinneringen, Nederland, strafrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.