Euro of D-Mark, dat maakt niet uit.

Een lezer attendeerde mij op een aantal sites[1] die betrekking hadden op een voorstel over een nieuw monetair systeem voor de eurozone. Ik citeer daaruit een aantal passages[2].
Het is, denk ik, niet voor niets dat de kranten en andere media tot nu toe weinig aandacht besteed hebben aan deze Duitse uitvinding. Het is behoorlijk ingewikkeld.
ECU- ERM betekent eigenlijk dat alle lidstaten van de Eurozone hun eigen munt weer terug krijgen en dat die munten gaan zweven tegen de euro, die we daarnaast handhaven als een gemeenschappelijk Europees betaalmiddel. Alle internationale transacties worden afgehandeld in euro’s, nationale in de lokale muntsoort. Als de Franse Franc in waarde daalt tegenover de euro, dan krijgt de Nederlander die met zijn dure gulden veel euro’s heeft gekocht zijn Peugeot een stuk goedkoper – qua guldens – dan een Fransman of een Italiaan in franken of in lires. Daar staat tegenover dat die Peugeots dan wel verkocht worden, terwijl ze nu in Frankrijk blijven staan omdat die auto’s voor euro’s worden gemaakt en verkocht in plaats van voor goedkopere FF’s en we in dat geval liever een BMW of een Volkswagen kopen dan een Peugeot.
Wat men met ECU-Erm wil is een gezamenlijk munt voor het verkeer naar buiten en een gemeenschappelijke standaard voor de Europese landen, maar flexibele koersen tussen de Europese landen onderling. Dat zou de onderlinge handel bevorderen en de zuidelijke landen ook weer de mogelijkheid zou geven om te exporteren buiten de EU tegen lagere prijzen.

Maakt het veel verschil met een terugkeer naar nationale munten zonder euro? Nee, eigenlijk niet. De Duitse Mark zou dan de plaats van de euro innemen als reserve munt en landen als Nederland zouden de waarde van hun munt stevig verankeren in de D-Mark, in plaats van in de euro. Als de zuidelijke landen dan ook nog zouden besluiten om hun transacties buiten de EU af te wikkelen in D-Marken zou het helemaal op hetzelfde neerkomen. We zouden dan geen ECB nodig hebben, wat goedkoper zou zijn, maar monetair was het hetzelfde.
Het is dus een maskerade. We doen of we de euro handhaven, maar in feite is de euro dan niet anders meer dan de standaard waaraan de onderlinge waarden van de munten in de eurozone worden gemeten. Het geeft bescherming tegen devaluatie van de nationale munten gedurende periode van het ontstaan van een schuld en zijn betaling. Dat is alles en dat kun je ook bereiken met een afrekening in D-marken. Misschien is het systeem een tegemoetkoming aan de Franse trots, maar dan wel een dure.

[1]
http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/09/waarom-nederland-het-initiatief-moet-nemen-voor-opbreken-eenheidseuro.
http://www.clingendael.nl/publication/matheo-solution-tms-het-beste-van-twee-werelden.
http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/08/nog-veel-onwetendheid-over-euro-alternatieven.

[2] The ‘Euro Currency Units-Exchange rate Mechanism (ECU-ERM)
– The Euro being the single European currency (means of payment, including legal tender) as the symbol of the European ideal,
– The clear advantages of the Euro currency (means of payment, including legal tender) in daily practice,
– The Euro as an powerful international reserve currency, and
– Last but not least, the monetary ‘stability’ of the Euro as a single currency for all Euro countries.
And second the ‘world’ of:
– The clear advantages of the ‘flexibility’ of national monetary policies within the Euro Zone, via the urgently needed structure for ‘monetary devaluations’ and ‘interest-rate-differentiation’ on a national (member state) level.
Nota Bene!
The ECU-ERM probably will change and dominate the future of ‘monetary economics’ not only in Europe.
For instance because this model can be used in/for other currency areas, such as that of the USA and the newly to establish currency areas in Latin America (SUCRE) and in Africa.
The ECU-ERM model can as well be the ‘blueprint’ for a future ‘world currency’.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geld en economie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s