De kabinetsformatie.

Voor de zetelverdeling in de Tweede Kamer zie de bijlage. Daaruit kunt U afleiden dat rechts op papier een fikse meerderheid heeft, dus de kans dat hier een links kabinet uit gaat komen is eigenlijk uitgesloten. Maar er zijn twee complicaties. De een na grootse partij van het land, de PVV, is door de partijleider van de VVD uitgesloten van deelname aan het kabinet en met de leider van D’66 weet je nooit waar je aan toe bent.
Als je D’66 tot links rekent en de PVV en dat kleine Turkse partijtje Denk niet meetelt, heeft rechts dus geen meerderheid meer. Tussen D ’66 en GroenLinks is de affiniteit in de achterban groot, dus het is niet zo gek om die partij als links te bestempelen. Maar het resultaat is dan wel dat we twee vleugels hebben van in de zestig zetels en dat maakt het land onregeerbaar.
Daar lijken op het eerste gezicht twee oplossingen voor te zijn: de eerste is stuur Rutte naar huis en benoem een partijleider bij de VVD die wel met Wilders door een deur kan. En de andere oplossing is nieuwe verkiezingen. Daarbij zouden dan de onderhandelende partijen minus GroenLinks en D’66 van te voren kunnen toezeggen dat ze er met elkaar uit willen komen en dat ze verder niemand uitsluiten.
Die laatste oplossing kan pas aan de orde komen als de tweede informatiepoging, die nu gaat beginnen ook mislukt is.
Bij nieuwe verkiezingen mag je verwachten dat GroenLinks een douw gaat krijgen, maar dat zou ook best eens voor de VVD kunnen gelden. Daar was de achterban al niet blij met Rutte II, omdat veel kiezers op de VVD hadden gestemd omdat ze de PvdA juist niet in de regering wilden. Diezelfde kiezers zullen het Rutte niet in dank afnemen dat hij nu de vorming van een rechts kabinet onmogelijk heeft gemaakt. Je zult met andere woorden de volgende keer weer veel boze tegenstemmers krijgen en het moet U niet verbazen als uit die nieuwe verkiezingen dan de PVV als de grootste partij naar voren zal komen. Een merkwaardig einde van een vreemd verhaal.

Bijlage
Volkspartij voor Vrijheid en Democratie – VVD (33)
Partij voor de Vrijheid – PVV (20)
Christen Democratisch Appel – CDA (19)
Democraten 66 – D66 (19)
GroenLinks – GL (14)
Socialistische Partij – SP (14)
Partij van de Arbeid – PvdA (9)
ChristenUnie 5 zetels
Partij voor de Dieren 5 zetels
50PLUS 4 zetels
SGP 3 zetels
DENK 3 zetels
Forum voor Democratie 2 zetels.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en politiek. Bookmark de permalink .

Een reactie op De kabinetsformatie.

  1. De kabinetsformatie is stukgelopen op de immigratie. Het is misschien een al te revolutionair idee, maar als we eens zouden doen wat het volk wil? Voor een streng immigratiebeleid zijn VVD, PVV, CDA, 50PLUS en FvD: 81 zetels. Voor een soepel immigratiebeleid zijn D66, GL, SP, PvdA, CU, PvdD en DENk: 69 zetels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s