Advocaten onder elkaar.

Ik heb Herman van Rompuy ooit de beste vertegenwoordiger genoemd die Brussel zich wensen kon. Guus Bierman reageerde daarop door te zeggen dat hij het niet met me eens was, omdat hij nu eenmaal Brussel niet zo ziet zitten. Ik zou de Europese samenwerking, zoals die vanuit Brussel georganiseerd wordt, graag anders zien. Ik heb soortgelijke bezwaren als Guus, maar dat verhindert me niet om te constateren dat Van Rompuy zijn werk daar goed doet.
Ik denk dat je het als advocaat beroepshalve wat gemakkelijker hebt dan de doorsnee Nederlander om verschil te maken tussen wat iemand verdedigt en hoe hij dat doet. Twee advocaten kunnen elkaar in de rechtszaal het leven zo moeilijk maken dat een buitenstaander denkt, het komt nooit meer goed tussen die twee en dan zie je ze na afloop amicaal een kop koffie met elkaar staan drinken. Daar zien ze zelf niets vreemds in. In de zakenwereld behandel je elkaar wat meer met handschoenen aan dan in de advocatuur. Het optreden in de rechtszaal is tot op zekere hoogte toneelspel, maar toch ook weer niet helemaal. Je probeert wel degelijk de zaak van je cliënt zo goed mogelijk over het voetlicht te krijgen maar je doet daarbij je best de manier, waarop je tegenpleiter dat voor zijn cliënt doet, af te kraken. Alleen, dat heeft niets persoonlijks. Als je een hekel aan iemand hebt, wat ook wel eens wil gebeuren, dan heb je juist eerder de neiging om zo beleefd mogelijk te zijn.
Het ergste is trouwens niet om op te moeten treden tegen iemand aan wie je een hekel hebt, zolang hij zijn vak maar verstaat. Het is veel erger om iemand tegenover je te hebben die er niets van kan. Als je stukken voor je neus krijgt waar je geen touw aan vast kunt knopen. Dan krijg je de neiging om dingen over het hoofd te gaan zien en bovendien loop je de kans dat rechters klunzen gaan helpen en dat pleit je tegen de rechter in plaats van tegen je tegenpartij en meestal verlies je dat.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in zo maar wat. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s