Hoe bestuurbaar is de Nederlandse overheid?

Huisarts Rob Oudkerk, kleinzoon van de Cohen van de Joodse Raad was ooit een veel belovende politicus. Na een avondje stappen met Heleen van Rooyen en wat ondoordachte ontboezemingen was het afgelopen met die carrière.
Oudkerk schrijft zo nu en dan nog stukjes, zoals vijf jaar geleden over de gezondheidszorg. Die zorg wordt door zijn partijgenoten Spekman en Samsom gedenivelleerd vindt hij in de Volkskrant. Door het plan, waar de inkomensafhankelijke premies deel van uit maken, wordt de gezondheidskloof tussen rijk en arm, tussen hoog opgeleid en laag opgeleid alleen maar groter, is zijn stelling.
Daar zit wat in. Je zou inderdaad denken dat als een kabinet wat aan de gezondheidszorg wil doen en het kan daarbij sociale keuzes maken, dat dan de gezondheid voorop zou staan en niet de inkomensverschillen. Daarvoor dient de inkomstenbelasting, die is er voor gemaakt. Wie aan de inkomensknoppen wil draaien vindt er een instrumentarium waar intussen meer dan zeventig jaar ervaring mee is opgedaan. Een gezondheidsbelasting voor de rijken is geen sociale maatregel en om het een feest te noemen is nogal lomp en dom.
In de VS kon de gezondheidskloof geweten worden aan het feit dat 60 miljoen mensen geen verzekering hadden, maar in Nederland is praktisch iedereen verzekerd en de laagst betaalden zijn dat tegen premies die ze zich gemakkelijke kunnen veroorloven. De eigen bijdragen zijn vooral symbolisch. Het prutsen aan het systeem maakt het vooral onbegrijpelijk . Waar opgeleiden bijvoorbeeld moeite mee zullen hebben is het krijgen van de zorgtoeslag. Ik heb onze Spaanse werkster ooit geholpen met het invullen van het formulier daarvoor en dat viel me niks mee, moet ik bekennen. Al die marginale correcties op het systeem doen nauwelijks iets voor de inkomensverschillen en helemaal niets voor de gezondheidsachterstand van lagere inkomens.
Een van de grootste luxes die welgestelde mensen zich kunnen veroorloven is mensen inhuren om verplichte formulieren voor ze in te vullen en verder om allerlei overheidssubsidies domweg te negeren en voordeeltjes waar zo veel moeite voor gedaan moet worden te laten lopen.
Waar Samsom, Spekman en Rutte meer aandacht voor zouden moeten hebben is voor de ingewikkeldheid van de overheid, die niet alleen voor de doelgroep onbegrijpelijk is geworden maar ook voor de heren en dames politici ben ik bang. Het lijkt geen uitzondering meer te zijn dat er miljarden vergissingen worden gemaakt omdat men niet meer helemaal begrijpt waar men mee bezig is
Wanneer politici beslissingen willen nemen zonder door deskundigen bij de hand te worden genomen is de kans dat het fout loopt domweg te groot geworden. De zorgpremiekwestie lijkt een schoolvoorbeeld.
Het doet niets voor de zorg, het heeft de VVD aanhang de boom ingejaagd en de gevolgen waren bij de laatste verkiezingen voor de PvdA behoorlijk onaangenaam.
Zoals het internationale geldsysteem alleen weer op orde kan komen als bestuurders en toezichthouders de bankactiviteiten eerst weer begrijpen kunnen, zo gaat het nu ook met de politiek en de overheid. De politici zullen als eerste prioriteit moeten kiezen voor een meer inzichtelijke overheid en pas dan zullen ze er weer op een verantwoorde manier leiding aan kunnen geven.
Ik pleit op deze site al jaren voor een ministerie van bezuinigingen, dat onze besluitnemers in staat moet stellen te weten wat ze aanrichten als ze uitgaven schrappen, maar misschien moet zo’n ministerie nog verder gaande bevoegdheden krijgen. Wat we nodig hebben lijkt een ministerie te zijn waarin maatregelen worden voorbereid om de overheid weer inzichtelijk en bestuurbaar te maken.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en welzijn, maatschappelijk, Nederland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.