Het geweld van Servië.

Het is waar dat Servië in Kosovo met veel geweld is opgetreden tegen wat toen nog eigen burgers waren, al was dat onder Milosevitch een ander en minder democratisch Servië dan waar we tegenwoordig mee te maken hebben. Misschien is Rusland nog wel excessiever opgetreden in Tetsjenië. Aan de andere kant, de Tetsjenen zijn wel degelijk zelf begonnen en de Kosovaren niet.
Milosevitch heeft Kosovo gebruikt om zijn nationalistische beweging in Servië vorm te geven, zonder dat men nu kan zeggen dat de Kosovaren dit hadden uitgelokt. Vast staat wel dat de Kosovaren naderhand van de buitenlandse bescherming gebruik hebben gemaakt om op hun beurt weer hun etnische minderheden te lijf zijn gegaan. Niet alleen de Serven maar ook de in de provincie levende Roma[1] die hun nooit iets hadden gedaan.
De Roma zijn net zozeer slachtoffer van de Albanese etnische politiek in Kosovo als de Serviërs; voor een deel omdat ze Servische overheidsfuncties bekleed hadden en daarom door de Kosovaren werden beschouwd als de ‘vijand’; deels ook als gevolg van de politiek van etnisering waaraan cynisch genoeg alle partijen in het conflict hebben bijgedragen.
De leiders van alle bevolkingsgroepen hadden belang bij het trekken van de etnische grenzen en ze hebben er ieder op hun manier de tegenstellingen aangewakkerd. De Servische regering heeft zich sterk gemaakt voor de Servische Kosovaren, maar zich nooit bekommert om de Kosovaarse Romani, die massaal naar het rompdeel van Servië zijn gevlucht. Sommigen deden dat uit angst voor represailles van de Albanezen , anderen omdat ze zelf slachtoffer waren geworden van etnische geweld in Kosovo. Dat laatste geldt in het bijzonder voor de Roma/RAE uit Obilić en Kosovska Mitrovica, van wie de huizen in 1999 en 2000 zijn platgebrand. Bij elkaar gaat het in deze twee gevallen om ongeveer 10.000 Romani. Er zijn nu grote getto’s van deze bevolkingsgroep in bijvoorbeeld Novi Sad en Belgrado die voor een groot deel worden bevolkt door de vluchtelingen uit Kosovo. Schattingen van het aantal Romani vluchtelingen in Servië lopen op tot 60.000. Hun verzorging door de Serven en de UN autoriteiten laat veel te wensen over.
Een belangrijk zorgpunt betreft bijvoorbeeld de opvang van uit Kosovo gevluchte Roma/REA door UNMIK in Noord-Kosovo, op de grens met Servië. In de zomer van 1999 heeft de VN deze Roma ondergebracht in ‘speciale’ opvangkampen in Cesmin Lug, Zitkovac en Kablare. Al vanaf het begin was duidelijk dat de grond van deze kampen zwaar met lood was verontreinigd en een bedreiging voor de gezondheid van de vluchtelingen vormde. Niettemin is aan deze situatie, ook na herhaaldelijk alarm, tot 2006 niets gedaan. De loodverontreiniging was in Zitkovac 100 keer hoger dan de toegestane hoeveelheid volgens WHO regels; in Cesmin Lug zelfs 360 keer .

[1] Roma en Sinti zijn de politiek correcte namen voor de twee volkeren die wij Zigeuners en de Engelsen Gypsies (Egyptenaren) noemen.
[2] Met dank voor de Roma informatie aan H.J.M. van Baar Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA)

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Balkan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.