De opstand van Kosovo.

Hier in West Europa hebben we weinig weet van de verhoudingen op de Balkan. Dat is een van de redenen waarom we ons naar Srebrenica hebben laten sturen, met alle rampzalige resultaten van dien.

De wereld heeft Kosovo in meerderheid intussen als een onafhankelijke staat erkend, maar een aantal belangrijke landen, waaronder Rusland niet.

Toen Milosevitch en zijn media de Serven opriepen Kosovo te heroveren op de moslims koos de Europese publieke opinie voor de Albanezen, omdat men hier de Serven voor de agressoren hield. Die keuze richtte zich later tegen de Servische minderheid in Kosovo. Maar die minderheid werd door de Albanese meerderheid in Kosovo daadwerkelijk slecht behandeld.
De VN hebben, toen de NATO oorlog tegen Servië afgelopen was, een civiele infrastructuur geleverd voor de provincie (Unmik). Ook de NATO is in Kosovo gebleven en heeft het gebied een zwaar gewapende politiemacht ter beschikking gesteld (Kfor). Kfors ingrijpen ging in eerste instantie buiten de UN om. Die heeft zich pas achteraf bij de NATO actie aangesloten. Het was vooral Europa waar men vond dat het geweld, dat Servië in Kosovo gehanteerd had en de ethnic cleansing, die daar had plaats gevonden niet kon worden getolereerd of vergeven. De US hadden behoefte aan een militaire actie ter verdediging van moslims, ter versterking van hun positie in de Dar al Islam. Vandaar die gezamenlijke actie van de NATO landen. Maar moslims in Europa zijn geen haar beter dan in het Midden Oosten, dus veel reden om voor de Albanezen te kiezen was er niet

Omdat het Westen Kosovo de facto al onafhankelijk had gemaakt kon de Finse vertegenwoordiger van Unmik Kosovo later een formele vorm van onafhankelijkheid aanbieden. De verdienste van het Finse voorstel was dat het zowel door de Serviërs als door de Kosovaren van de hand werd gewezen, wat het de schijn van onpartijdigheid gaf, maar voor het overige bleef het een ongelukkig idee.

Als de Serven in Bosnië straks ook onafhankelijkheid gaan vragen en zich daarna aansluiten bij buurland Servië, wat dan? Erkennen we ook Tetsjenië omdat daar de onafhankelijkheid wordt uitgeroepen? Kunnen Baskenland en Catalonië hoop hebben voor een zelfstandige toekomst en Friesland in ons land of Corsica in Frankrijk?
Het precedent Kosovo is niet gelukkig en was geen reden om het gebied zo ‘n bijzondere behandeling te geven.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in oost europa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s