De minst slechte oplossing.

De algemene opvatting in West Europa dat het ongelijk in de Kosovo kwestie uitsluitend bij de Serven lag is eenzijdig. De hoeveelheid boter op de hoofden van de Kosovaren is aanzienlijk en ook de VN gaan niet vrij uit.
Werkelijke onafhankelijkheid en een vertrek van Kfor zou een uitnodiging tot genocide zijn en op zijn minst een gedwongen emigratie voor de resterende minderheden betekenen. Een terrorist die zonder problemen door het Haagse strafhof veroordeeld zou kunnen worden is nog steeds de meest populaire Kosovaar.
Een beschaafde en hoopvolle oplossing, zoals Europa die eigenlijk zou willen, heeft er nooit in gezeten. Maar wat dan wel?
De minst slechte oplossing zou zijn geweest om Servië haar grondgebied terug te geven met het gezag over Kosovo, maar van een goede behandeling van de Albanese en Romani Kosovaren een ontbindende voorwaarde te maken voor toetreding tot de EU. Aan Albanese Kosovaren die zouden willen emigreren naar Albanië of Amerika en aan Servische of Roma Kosovaren die willen terugkeren naar Kosovo zou een behoorlijke geldelijke steun moeten worden gegeven, zodat Kosovo weer een geloofwaardige Servische provincie zou kunnen worden. Dan zou iedereen het plan serieus gaan nemen. Dat is nu niet zo. De Serven wensen nog steeds in meerderheid niet beroofd te worden van een deel van hun grondgebied en de Albanezen denken dat de ideologie van de NATO meebrengt dat Kosovo definitief hun kant opgekomen is. Die sluiten nu dus geen overeenkomst met hun minderheden maar wachten af.
Een gewapende opstand van de Albanezen bij het nemen van een besluit om Kosovo aan Servië terug te geven, zou met behulp van Kfor moeten kunnen worden voorkomen. Kosovo zou de mate van autonomie horen terug te krijgen die het ook vóór de tijd van Milosevitch bezat, maar zonder een eigen gewapende macht. Kfor moet voor haar vertrek dus de Albanezen ontwapenen. Zo ongeveer zou een werkbare oplossing eruit kunnen zien, maar verwacht van niemand buiten Servië enig enthousiasme voor dit voorstel. Al helemaal niet van de Kosovaren en van onze eigen publieke opinie. Het is wel een oplossing die zou kunnen werken. Niet zonder geweld, maar met relatief weinig geweld. Een goede oplossing is er nu eenmaal niet. Een werkbare is de enige waar we voor kunnen gaan. En werkbaar is de onafhankelijkheid van Kosovo, zoals die door de NATO is afgedwongen niet.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Balkan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s