De AOW.

De AOW is een omslagstelsel. Vijftig jaar lang betalen inwoners van Nederland een deel van hun inkomen ter financiering van de uitkering van 65-plussers. In mijn jonge jaren hadden de mensen die de uitkering kregen zelf nooit de omslag betaald, maar dat gunde iedereen hun graag. Ik meen niet dat er ooit een sociale voorziening is geweest die zo populair was als de AOW. Veel oude mensen in die tijd hadden geen pensioen. Daar waren geen voorzieningen voor. Wie geen kinderen had en niet had kunnen sparen kwam in het armenhuis of werkte door tot hij er letterlijk bij neer viel. Dat daar een einde aan kwam werd door vrijwel iedereen gevoeld als het teken dat er nu werkelijk welvaart aan het komen was. Bovendien, de AOW was een simpele en eerlijke voorziening. Iedereen betaalde er aan mee en iedereen kreeg het. Het is juist dat aardige element dat de AOW iedereen gelijk behandelt, waar de PvdA aan wil gaan tornen. Mensen houden van de AOW, wat niet van alle sociale voorzieningen kan worden gezegd.

De mythe die door de PvdA in leven wordt gehouden is dat de AOW door Drees is ingevoerd. Dat is niet zo. Er was wel een noodwet Drees, maar die ging veel minder ver dan de AOW. De eer komt toe aan de christendemocraten en socialisten gezamenlijk. In feite was het een christendemocratische minister die de wet heeft gemaakt. De AOW heeft een grote symbolische betekenis en wie eraan komt hakt in op de gevoelens van sociale zekerheid en solidariteit die de Nederlandse samenleving hebben gekenmerkt sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw. De tijd dat Nederland zich voelde als één grote familie lijkt voorbij nu en de aantasting van de AOW is daar een symbool van.

De VVD doet het met noodzakelijke overheidsbesparingen slimmer dan de PvdA. Bezuinigen op sociale uitkeringen is een stuk populairder bij de mensen, vooral als het gaat om de uitkeringen waar op grote schaal misbruik van wordt gemaakt. Werkende mensen ergeren zich aan de werkloosheidsuitkeringen van de werkschuwen en aan de bijstand voor jonge mensen die nog nooit gewerkt hebben. Dat van veel sociale voorzieningen misbruik wordt gemaakt is geen geheim. Als het dan daarbij nog gebeurt door vreemden, door buitenlanders met wie men niet meer de spontane solidariteit voelt die we voor onze buren wel hadden, dan stuit ingrijpen niet op weerstand bij het werkende deel van de bevolking, integendeel.

65-plussers gaan nu als het aan de PvdA ligt meebetalen aan hun eigen AOW. Dat doen ze al zei Wouter Bos, want een deel van de AOW komt uit de algemene middelen, d.w.z. uit de belastingen. Aan de belastingen betaalt iedereen mee, dus ook de AOW-er, voor zover die tenminste ook nog ander inkomen heeft. Juist natuurlijk, maar dat doet er niet aan af dat het principe wordt losgelaten dat de werkende generatie betaalt voor het levensonderhoud van de ouderen. Het inkomensafhankelijke systeem dat de PvdA voorstaat heeft trouwens weer alle gebreken die ook de belastingheffing en sommige andere heffingen aankleven. Mensen die hun hele leven lang krom gelegen hebben om voor hun eigen oude dag te zorgen betalen wel en mensen die hun hele leven al op de samenleving geparasiteerd hebben betalen niets.
Een goede wet voldoet aan twee voorwaarden: Zij geeft een oplossing voor een reëel probleem en zij creëert geen grote nieuwe problemen. De AOW was zo’n wet. Het is niet de AOW die voor het probleem zorgt waar iedereen zich nu mee bezig houdt het is de demografie.
Als er een sociale regeling is, die altijd op weerstand heeft gestoten dan is het dat oude mensen hun spaarcenten moeten opmaken en soms zoals zij zeggen hun huis moeten opeten, voordat ze in aanmerking komen voor voorzieningen, die andere mensen cadeau krijgen.
De WW, de bijstand en aanverwante uitkeringen stimuleren het nietsdoen en de fraude. Van medische voorzieningen wordt gebruik gemaakt ook als dat niet nodig is en het brengt allemaal een ingewikkelde en inefficiënte controle mee die goedwillenden het leven lastig maakt.
Nee, dan de AOW. Fraude en misbruik zijn uitgesloten. De heffing is simpel en niemand wordt bevoordeeld of benadeeld. En daar wil de PvdA aan gaan morrelen? Ze zijn simpel geworden daar bij de socialisten.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen, ethiek, maatschappelijk, Nederland, onzin, recht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s