Doe eens wat in Europa.

Het interview met vier economen in de Volkskrant van 10/9/11, bracht geen nieuws en had dus ook achterwege kunnen blijven. Griekenland kan zijn schulden niet terugbetalen, dus het geld dat de Nederlandse belastingbetaler erin stopt is als verloren te beschouwen. Klopt inderdaad.
Griekenland zou moeten devalueren maar kan dat niet omdat het in de euro zit. Klopt ook, maar als het land niet in de Eurozone had gezeten had het die leningen niet gehad en zeker niet tegen dezelfde voorwaarden. Het had dus nooit tot de eurozone moeten worden toegelaten, maar Kohl en Duisenberg dachten daar toen anders over.
De lonen en prijzen moeten in Griekenland worden verlaagd, maar helaas de vakbonden zullen dat beleid niet steunen. Klopt en dat dank je de koekoek, dat de vakbonden dat beleid niet steunen.
Nederland en Duitsland willen geen Griekse schulden kwijtschelden. Nee, maar ze zullen wel moeten. Op het ministerie van Financiën zijn het geen domme mensen en daar weten ze heus wel dat het ooit tot kwijtschelden gaat komen, maar de vraag is op welke voorwaarden. Zolang daar in Europa geen overeenstemming over komt gebeurt er niets, wat de zaak alleen maar erger maakt. De ECB handelt frauduleus door de obligaties van de zwakke landen op te kopen en redt daarmee met name de grote Duitse en Franse banken. De statuten van de Bank staan dit helemaal niet toe, maar iemand moest wat doen, vinden de economen. Jawel maar Draghi heeft geluk dat zijn bestuur strafrechtelijke immuniteit heeft. De gebeurtenissen van zes jaar geleden zijn een volgehouden pleidooi voor de afschaffing van de EU in zijn tegenwoordige vorm. Het beste zou zijn de Commissie en het Parlement weg en uitsluitend nog functionele organen, die ergens echt verstand van hebben, dat zou een oplossing zijn. De Raad van Ministers kan dan de politieke controle houden namens de lidstaten. Die verkeert ook in een veel betere positie om er wat aan te doen als er op zo ‘n grote schaal geknoeid wordt als in het geval van Griekenland
De euro heeft ons minder opgeleverd dan men ons in Europa vertelt, zeggen de economen. Wie de statistieken bekijkt ziet dat dit een waarheid is als een koe. Het had wel wat op kunnen leveren als iedereen zich aan de voorwaarden van het stabilisatiepact had gehouden en als we om te beginnen alleen landen hadden toegelaten van wie het waarschijnlijk was dat ze aan die voorwaarden konden voldoen. Op die blaren moeten we nu zitten maar we hoeven het niet erger te laten worden dan het toch al is. Haal diep adem, zet de zaak op orde en begin opnieuw.
Wie Griekenland uit de euro wil hebben geeft daar nog niet mee aan dat hij weinig voor de euro over heeft. Wie de euro wil redden zal zijn hoofd uit het zand moeten halen en de gemeenschappelijke munt moeten beperken tot de economisch gelijkwaardige landen, hoe eerder hoe beter. De markt wantrouwt de besluiteloosheid en de wishful thinking. Knopen doorhakken is wat er moet gebeuren.
Een federaal Europa is geen oplossing. Die federatie gaat er niet komen en hoort er ook niet te komen want daarvoor verschillen de landen onderling te veel. Hou op met wishful thinking. Kijk eerst wat er kan en doe dan wat er moet.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.