Het ontslag van Comey.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft FBI-directeur James Comey dinsdag per direct ontslagen op advies van zijn ministerie van justitie.
In een brief aan Comey zei president Trump dat hij ”het zeer waardeert” dat Comey hem tot drie keer toe heeft laten weten dat de FBI geen onderzoek verricht naar hemzelf, maar dat hem dit niet kan weerhouden hem te ontslaan.
De top van justitie kwam tot zijn advies omdat Comey vorige week onder ede onjuiste informatie aan het congres zou hebben gegeven over de email-affaire rondom Hillary Clinton. Clinton gaf Comey eerder de schuld voor haar verlies van de verkiezingen in november vorig jaar. Comey liet vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen weten dat het onderzoek naar het gebruik van het privémailadres van Clinton zou worden heropend.
De Republikeinen hadden bezwaar tegen Comey’s verklaring dat Clinton niet vervolgd hoorde te worden, om de redenen die hij vorige week tijdens de hoorzitting in het Congres gaf. Ze vonden dat hij zich niet over deze zaak en de achterliggende redenen had horen uit te laten zonder voorafgaand overleg met het ministerie van justitie. Onderminister van Justitie Rosenstein zette in een memorandum uiteen: “het is niet aan de FBI-directeur om zo’n aankondiging te doen”. Door te verklaren dat de zaak afgesloten diende te worden, ging Comey op de stoel zitten van de minister.
“De FBI is een van de meest gewaardeerde en gerespecteerde instituten in ons land”, zei de president in een persverklaring. Hij noemde het “essentieel” dat het publieke vertrouwen in de dienst kan worden hersteld. Het vertrek van Comey markeert een nieuw begin.
Comey heeft sinds 2013 aan het hoofd van de politiedienst gestaan. Hij was benoemd door Barack Obama voor een periode van tien jaar. Voorlopig neemt nu Andrew McCabe, de tweede man de leiding van de FBI over.
Wie de Nederlandse media gevolgd heeft over deze affaire krijgt een heel andere indruk van het gebeurde. De correspondenten in de VS borrelen over van verontwaardiging en laten ons weten dat we hier met een tweede Watergate affaire te maken hebben.
“Dit nieuws is hier ingeslagen als een bom”, zegt correspondent Wouter Zwart. “De Democraten schreeuwen moord en brand en zeggen dat Trump ernstig misbruik maakt van zijn machtspositie. De president probeert het lopende onderzoek te dwarsbomen, vinden ze.
Een andere correspondent meende te weten dat de termijn van tien jaar er voor diende om te voorkomen dat een president de directeur die zijn voorganger had benoemd weer kon ontslaan. Waar hij dat vandaan haalt is een raadsel. Het is namelijk andersom. De tien jaar limiet is ingevoerd omdat J. Edgar Hoover 48 jaar de directeursfunctie heeft bekleed. Geen president durfde hem te ontslaan omdat hij van iedere politicus een dossier had met bezwarende feiten en daarmee in staat was het hele politieke systeem te ontwrichten.
Hoe dan ook. Het blijkt weer eens dat de media hier en in de progressieve regio’s van de VS sterk tegen Trump zijn bevooroordeeld en dat we voorlopig niet alles wat uit de VS aan informatie komt voor zoete koek moeten slikken.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, onzin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s