Aanranding.

Er zijn veel gebruikte woorden die voor de meeste mensen toch geen duidelijke inhoud hebben. Meestal gaat het dan om taboe-woorden uit de seksuele sfeer. Is pedofiel bijvoorbeeld iemand die het met kleuters doet of met minderjarigen? Er is nogal een verschil tussen een kleuter en een geslachtsrijpe maar minderjarige, vrouw en daarbij is het ook van belang of het seksuele contact vrijwillig is of gedwongen.
Het zedenmisdrijf aanranding, of formeel ‘feitelijke aanranding van de eerbaarheid’, is iemand dwingen tot het plegen of ondergaan van een ontuchtige handeling. Vaak komt dit neer op het ongewenst aanraken of laten aanraken van geslachtsdelen. Ook zoenen onder dwang valt in Nederland onder aanranding. Er zijn met andere woorden nogal wat gradaties in dat begrip, maar ze worden allemaal met hetzelfde woord aangeduid. Onder dwang zijn alle seksueel getinte handelingen ontuchtig, alle handelingen die gericht zijn op seksueel genot van de dader. Volgens de Hoge Raad moet er dan wel sprake zijn van enige vorm van interactie, die relevant is voor het dwingen of dulden van de ontucht, tussen de dader en het slachtoffer. Het heimelijk filmen van een persoon valt niet onder aanranding, omdat er daarbij geen sprake is van interactie. Dat betekent niet dat dit heimelijk filmen geoorloofd zou zijn, maar het is geen aanranding.
Van de site Nu citeer ik het volgende verhaal over een aanranding in België.
Twaalf meisjes van een school in het Noord-Brabantse Eersel hebben aangifte gedaan van aanranding. De meisjes zitten op het Rythovius College en waren in het Belgische Mechelen voor een schoolreisje. Volgens het Openbaar Ministerie in Mechelen zijn er vier daders. Behalve de twaalf meisjes uit Nederland, werden ook vier Belgische meisjes aangerand.
De school bracht dinsdag een bezoek aan museum Technopolis. Daar had de aanranding plaats. De vier jongens, twee van dertien en twee van veertien jaar, hebben volgens de aangifte de borsten en billen van de meisjes betast. De politie heeft hen in het museum geïdentificeerd, maar ze mochten daarna naar huis. Ze zitten op een school in het Vlaamse Boom.
Het viertal wordt op een later moment verhoord. ”Het gaat om aanranding van de eerbaarheid. Het jeugdparket gaat dat onderzoeken en de jongens een gepaste straf opleggen”, zegt parketwoordvoerder Lieselotte Claessens woensdag.
Tot zover het citaat. Dit is dus aanranding en dat de meisjes behoorlijk nijdig waren is begrijpelijk. Maar als ik jeugdparket was in Mechelen pakte ik die jongen op, lichtte hun ouders en hun school in, gaf ze een stevige uitbrander en een boete en stuurde ze vervolgens weer naar huis.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in België, beschaving, ethiek, strafrecht en criminologie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Aanranding.

  1. Breydel zegt:

    Dat laatste zal de overheid niet doen want de daders zijn allochtonen en dan is men te druk in de weer met de doofpot en de censuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s