Handen af van het Midden Oosten

De Arabist Martin Janssen maakte zich ongerust over de steun die Isis en de andere Syrische opstandelingen krijgen uit de Soennitische landen en uit Europa. Vredespogingen waren volgens hem tot mislukken gedoemd nu de opstandelingen niet met het minderheden regime van Assad wilden praten. Kennelijk gaan de Soennieten in Syrië en de buurlanden ervan uit dat wat de NATO in Libië gedaan heeft voor herhaling vatbaar is in Syrië en praten ze niet over vrede zolang ze op buitenlandse steun kunnen blijven rekenen.
Wie zich bekommert om de minderheden in de Arabische wereld zal een les geleerd hebben in Libië en tot de conclusie zijn gekomen dat zoiets als het NATO ingrijpen van Frankrijk en Engeland helemaal niet voor herhaling vatbaar is. Het einde is altijd erger geweest dan het begin. Dat geldt intussen voor alle Arabische landen die met lenteopstanden te maken hebben gehad, Egypte en Jemen incluis. We horen onze handen af te houden van de Arabische wereld. We worden er verkeerd over voorgelicht en begrijpen niet hoe de samenlevingen daar werken. Alles wat het westen doet om zaken in het Midden Oosten te verbeteren werkt averechts uit en leidt tot meer geweld en chaos.
De moslims zijn het slachtoffer geworden van het ondoorgrondelijk besluit van hun godheid om het grootste deel van de wereldoliereserves onder hun bodem te situeren. Was dat niet zo geweest, dan zou de rest van de wereld gemakkelijker de handen van de regio af kunnen trekken en rustig kunnen afwachten tot ze hun zaken onderling geregeld hadden. Maar het is nu eenmaal wel zo en we zouden er verstandig aan doen met ons ingrijpen uitsluitend de eigen belangen in de regio te dienen. Dat zouden de mensen daar prima begrijpen. Ze doen zelf niet anders en verwachten ook niet beter. Juist het ingrijpen met humanitaire motieven heeft in de praktijk tot de grootse ongelukken geleid.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s