Democratie is een langzaam proces.

De reden waarom ze in het Midden Oosten niet houden van democratie is omdat ze hun medeburgers niet vertrouwen en daar hebben ze gelijk in.
Ze geven de voorkeur aan een dictator die orde houdt boven een hysterische menigte, die het voor het zeggen krijgt en waarin niemand zich veilig kan voelen. Wie moet je tegen dieven en moordenaars beschermen als iedereen maar zijn gang kan gaan lijken ze te denken, want de mensen in het Midden Oosten zijn tot het kwade geneigd.
Valt de macht van de dictator weg dan wordt er gemoord en geplunderd, dat hebben ze vaak genoeg meegemaakt. De laatste jaren weer in de Arabische Lente, maar eerder ook in Irak en Afghanistan. Natuurlijk, ook een dictator moordt en plundert, maar hij heeft er een monopolie op. Hij voorkomt in zijn eigen belang het roven en plunderen van anderen en per saldo is dat voor de meeste mensen veiliger.
Democratie is niet alleen een regeringsvorm, het is ook een vorm van samenleven. Het een bevordert het ander. De Arabische of Turkse samenlevingen zullen nooit democratisch worden zolang zij door dictatoren worden geregeerd, maar omgekeerd is het niet zo dat een regering die door vrije verkiezingen tot stand komt een democratische samenleving garandeert, zelfs niet als de verkiezingen onder buitenlands toezicht worden gehouden. Democratisering is een langdurig en moeizaam proces. Maatschappelijk vertrouwen komt niet uit de lucht vallen, dat moet worden verdiend. Fundamentalistische imams en ayatollahs zijn daarbij een zware handicap.
Wat een hulp zou kunnen zijn is het voorbeeld van een democratische rechtsstaat in het Midden Oosten. Die hebben ze daar in de vorm van Israël. Democratisch, welwillend tegenover haar Arabische minderheid en terughoudend in zijn reacties op terroristische aanslagen vanuit de buurlanden. Helaas het voorbeeld werkt niet erg. De mensen uit het Midden Oosten zijn zo opgevoed in haat tegen alles wat joods of Israëlisch is dat ze alles wat in dat land gebeurt bezien door geel gekleurde glazen. Ook het voorbeeld Israël helpt dus niet.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s