De teloorgang van Indonesië.

De christelijke gouverneur van de Indonesische hoofdstad Jakarta is veroordeeld tot twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Hij heeft tegen het vonnis beroep aan getekend, maar is al vast gearresteerd en in de cel gestopt. De rechter achtte godslastering en belediging van islamitische geestelijken bewezen.
Wat hij gedaan had was moslimkiezers erop wijzen dat imams logen, die hun gelovigen vertelden dat de koran ze gebood om alleen op andere moslims te stemmen. Zo’n koran vers bestond niet zei hij en uiteraard is dat waar, want stemmen bestond nog niet in de tijd dat de koran werd geschreven.
Als je ervan uit gaat dat de imams in kwestie te goeder trouw waren in die zin dat je de koran zo kunt lezen dat die verbiedt om christenen te bevoordelen boven moslims, dan is misschien het gebruik van het woord liegen beledigend, maar hier in Europa zou daar nooit iemand voor worden vervolgd. De officier had één jaar voorwaardelijk geëist maar de rechter had er twee jaar onvoorwaardelijk van gemaakt. Dat is natuurlijk heel bijzonder. Behalve belediging was ook nog godslastering ten laste gelegd en hoe de rechter en de officier dat zagen is helemaal onduidelijk. In Nederland valt belediging onder artikel 266 van het wetboek van strafrecht
Artikel 266
1. Elke opzettelijke belediging die niet het karakter van smaad of smaadschrift draagt, hetzij in het openbaar mondeling of bij geschrift of afbeelding, hetzij iemand, in zijn tegenwoordigheid mondeling of door feitelijkheden, hetzij door een toegezonden of aangeboden geschrift of afbeelding, aangedaan, wordt, als eenvoudige belediging, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie.
2. Niet als eenvoudige belediging strafbaar zijn gedragingen die ertoe strekken een oordeel te geven over de behartiging van openbare belangen, en die er niet op zijn gericht ook in ander opzicht of zwaarder te grieven dan uit die strekking voortvloeit.
Hier zou men concluderen dat het in de eerste plaats geen belediging is, maar als het dat wel zou zijn het onder het tweede lid van art. 266 zou vallen en dus geen strafbare belediging kon zijn. Naar ook als het wel een strafbare belediging zou zijn geweest zou de maximale straf drie maanden zijn geweest.
Indonesië is een voormalige kolonie van Nederland en toen Nederland het land bestuurde was het een van de beschaafdste landen van Oost Azië. Hoe kan een land in ruim een halve eeuw zo afzakken? En hoe hoort Nederland en horen andere westerse landen hier nu op te reageren?
Ik meen dat we als christelijk land de verbindingen met Indonesië zouden moeten verbreken. God kan onmogelijk gediend zijn door imams die rechters dwingen om onschuldige mensen voor twee jaar in de gevangenis te stoppen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in strafrecht en criminologie, Verre Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s