Drie staten zijn geen oplossing

Het is waar dat het bestaan van joodse nederzettingen op de West Bank een drie statenoplossing voor het voormalige mandaatgebied[1] Palestina praktisch onmogelijk maakt. Maar een dergelijke oplossing zou ook heel ongewenst zijn. Israël zonder de onbewoonbare Negev woestijn, maar tezamen met de West Bank en de Gazastrook heeft een oppervlakte van 16000 km2, dat is ongeveer twee vijfde van Nederland, zeg zo groot als de Randstad plus de IJsselmeerpolders.
Als alle Palestijnen van hun recht op terugkeer gebruik zouden maken zou de gezamenlijke bevolking van dit gebied ongeveer zo groot zijn als die van heel Nederland, maar dan onderling vijandig en zwaar bewapend.
Wie denkt dat dit een goed idee is moet zijn vinger maar opsteken. Het is vragen om een continuering van geweld en terrorisme en vroeg of laat vallen er hoeveelheden slachtoffers als nu in Syrië.
Het zou veel beter zijn om de paar miljoen Palestijnen die nu in Gaza en op de West Bank wonen te evacueren naar een veiliger gebied in Arabië en het geld dat nu besteed wordt om ze in leven te houden aan te wenden voor het opzetten van een behoorlijke infrastructuur, zodat ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.
De idee dat ze op de West Bank moeten blijven omdat dit het land van hun voorouders was, is praktisch over de hele linie fantasie. In het hele mandaatgebied, inclusief Jordanië, woonden rond negentien honderd niet meer dan een handvol mensen. hoofdzakelijk in Haifa, Jaffa en Jeruzalem. Al die andere ‘Palestijnen’ zijn uit de omringende landen naar Palestina gekomen toen het land onder de joodse ontginning opbloeide.
Jordanië is door de Engelsen cadeau gedaan aan de Hashemitische Sheriff Hoessein van Mekka, die het op het Arabisch schiereiland niet kon bolwerken tegen de Saoedi’s. Hij heeft zich daar met zijn Bedoeïenen gevestigd. Het kustgebied, waar Tel Aviv ligt, was in die tijd in hoofdzaak onbewoonbaar moeras. De rest van het land was voor het merendeel woestijn.
Wanneer we nu banen voor de Arabieren uit Palestina creëren ergens in Saoedie Arabië, of in Syrië of Irak, kunnen ze zonder mopperen het joodse land weer verlaten en terug gaan naar waar ze thuis horen, naar Arabië.
[1] Jordanië, de West Bank en Israël. Gaza was Egyptisch en maakte geen onderdeel uit van het mandaat.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s