De Franse verkiezingen.

Het zal niemand hebben verbaasd dat Macron de Franse verkiezingen won. Marine Le Pen kon die eigenlijk evenmin winnen als Geert Wilders dat hier in Nederland zou kunnen. Ik las vandaag ergens dat ze van plan was de naam van de partij te wijzigingen en er ook verder fundamentele wijzigingen in aan te gaan brengen. Dat lijkt me verstandig. Front National heeft een verkeerde klank en het verleden van de partij met haar gewelddadige vader zal er altijd aan blijven kleven. Als ze een geaccepteerde conservatieve beweging wil worden dan is het verstandig om dat nu te doen. Bijna 35% van de stemmen en nationale bekendheid zijn een goed uitgangspunt om de draai te maken naar een politieke beweging rechts van het midden.
Ik denk dat ze in stilte blij zal zijn dat ze niet gewonnen heeft. Die kans was wel heel klein, maar stel je voor dat er vorige week overtuigend bewijs was opgedoken van een schandaal waarin Macron betroken was geweest, zoals dat Fillon overkomen is. Dan had ze vijf jaar op de Franse troon gezeten zonder de middelen om er iets van te maken. Wie dan de parlementsverkiezingen zou hebben gewonnen weet ik niet, maar zij niet in elk geval Voor Frankrijk en haar zelf was dat de slechts denkbare uitkomst geweest. Dit is veel beter.
Persoonlijk verwacht ik niet dat Macron er veel van bakken gaat. Hij heeft evenmin een serieuze partij achter zich als Le Pen dat heeft en als hij zijn tijd gaat besteden aan het opbouwen van het apparaat waar hij mee werken moet, dan komt er van al die moderniseringsplannen van hem weinig terecht. Ik vermoed dat hij zal proberen om het allebei tegelijk te doen èn Frankrijk moderniseren èn van En Marche een solide politieke beweging maken en dat het enige wat hij dan zal bereiken is dat hij de weg gaat bereiden voor zijn opvolger, te weten Marine le Pen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s