Isis wortelt in het Midden Oosten.

Isis krijgt haar wapens niet uitsluitend door ze af te pakken van het Irakese of Syrische leger. Zij krijgt ook haar geld niet alleen door afpersing, bankroverij en losgeld voor gijzelaars. Dat helpt allemaal wel natuurlijk, maar de basis organisatie en financiering van dit soort terreurgroepen in het Midden Oosten komt uit de Gulf States en een paar andere moslim landen waaronder een tijd lang ook Turkije.
Het is te verwachten dat het westen vroeg of laat tot de conclusie komt dat met humane middelen, zoals de conventies van Genève en hun protocollen die voorschrijven, de terreur van Isis, de Taliban, Hamas en Hezbollah niet onder controle is te houden. Dan zullen we moeten besluiten of we de bevolking van het Midden Oosten aan die terroristen moeten overleveren en onze eigen beginselen voortaan voor intern westers gebruik moeten bewaren, of dat we in de rest van de wereld moeten aan optreden zoals Poetin dat deed in de Oekraïne en nu doet in Syrië.
Een vreedzame wereldsamenleving, die berust op beginselen van internationaal recht, werkt alleen als iedereen de regels respecteert. Doet een deel dat niet dan kan ook de rest zich die houding op den duur niet permitteren. Vrede in de wereld is een eerste vereiste voor een blijvende welvaart, maar voor vrede kun je niet volstaan met één vredelievende partij.
Wanneer je te maken hebt met een bende cutthroats dan doe je er goed aan die zo snel mogelijk en met zo veel mogelijk geweld uit te wereld te helpen. Des te eerder overtuig je andere kandidaten voor deze vorm van internationaal verkeer dat het zinloos is wat ze doen.
Maar we hebben niet alleen te maken met Isis en andere terreurorganisaties maar ook met staten als Bahrein en Qatar. Misschien niet met de officiële regeringen van die staatjes maar wel met de machthebbers daar. Ook die zullen we moeten aanpakken als we nog ooit van de terreur uit het Midden Oosten af willen komen. En het Amerikaanse optreden in Irak heeft ons geleerd dat we dat niet met zachte middelen moeten doen. Die helpen niet. De commandanten van Isis zijn de vroegere officieren van Saddam Hoessein en het zijn de Amerikanen die ze ontwapend hebben en naar huis gestuurd, in de misplaatste verwachting dat ze zich dan voortaan koest zouden houden. Dat is dus niet zo.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, geweld, Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s