Roermond, 4 mei.

4 Mei was ik in mijn geboortestad om te herdenken dat mijn vader in het verzet om het leven is gekomen. Negen april 1945 was de dag dat hij stierf aan difterie in het concentratiekamp Hunswinkel in de buurt van de Duitse plaats Lüdenscheid.
Ze hebben tegenwoordig in Roermond een vrouwelijke burgemeester, een goed mens, dat een mooie en bewogen toespraak hield. Ook de bisschop van Roermond was bij de plechtigheid maar hij heeft niet gesproken. Zijn gezondheid is niet goed en hij ziet slecht. Met hulp van een naaste medewerker heeft hij een krans gelegd en toen hij terug kwam naar zijn plaats op de eerste rij ging hij bijna naast zijn stoel zitten; dat liep gelukkig goed af.
Er was een scholiere van een jaar of zestien die een zelf gemaakt gedicht voorlas en dat heel goed deed, dat dichten en dat voorlezen.
Wat me opviel was de vriendelijke sfeer en het opmerkelijke feit dat bij deze herdenking, waar bijzondere aandacht werd besteed aan de joden uit Roermond, die in de oorlog praktisch allemaal om het leven zijn gekomen, ook een vertegenwoordiger was van een Roermondse moskee, die er een krans kwam leggen.
Na afloop van de herdenking hadden we een kleine familie reünie. Er is maar een tak van de familie die in Roermond en omstreken is blijven wonen en daar hebben we koffie gedronken en nagepraat. Lange dag, maar het is een traditie en het was mooi.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in oorlog. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s