Media manipuleren het nieuws.

Media manipuleren het nieuws. Vandaag kregen we daar weer eens een goed voorbeeld van.
Een man van 46 die zich Jessie noemde stuurde naaktfoto’s, zogenaamd van zich zelf, naar jonge meisjes terwijl het in feite foto’s waren van een mooie jonge man. Dat is in 19 gevallen geconstateerd. De vader van een van de meisjes, Mario H, werd woedend toen hij merkte dat Jessie zijn dochter van 14 behalve die naaktfoto’s ook cadeautjes stuurde en hij alarmeerde de politie. Dat herhaalde hij nog een paar keer maar er gebeurde niets. Hij werd boos en zei tegen de politie dat hij het dan zelf wel op zou knappen. De politie waarschuwde hem om dat niet te doen, maar hij gaf op een irritante manier te kennen dat hij die waarschuwing zou negeren. Vervolgens spoorde hij Jessie op, achtervolgde hem en belde de politie toen hij hem gevonden had. Hij waarschuwde dat hij nu binnen vijf minuten de politie verwachtte en dat hij anders het heft in eigen hand zou nemen. De politie kwam niet en na tien minuten sloeg Mario Jessie met een schop in elkaar. Resultaat twee gebroken armen en een hoofdwond.
De Telegraaf bericht als volgt: Mario H. was sinds 2 januari op zoek naar Jack S. Op die dag lagen een bos bloemen en een doos chocolade bij de woning waar H. ’s veertienjarige dochter woonde. De afzender zou de zeventienjarige ’Jessie’ zijn, met wie de dochter online contact had.
Volgens advocaat Jan-Hein Kuijpers stuurde’ Jessie’ naaktfoto’s met de mededeling: ’Nu jij’ en zouden nog achttien andere kinderen op deze wijze zijn benaderd.
De Helmonder vertrouwde het zaakje niet en kwam er na een paar dagen achter dat ’Jessie’ niet zeventien jaar oud was, maar dat het om ex-tbs ’er Jack S. ging van 46 jaar. Meermaals zocht H. contact met de politie, waar hij aangaf dat hij ’het zelf wel zou opknappen’ als hij S. eerder zou vinden dan de politie.
Hart van Nederland:
Tegen Mario H., de Helmonder die de internetbedreiger van zijn dochter het ziekenhuis in sloeg, is in de rechtbank in Den Bosch zes jaar cel geëist. Volgens justitie was er sprake van een poging tot moord. “Hij reageerde buitenproportioneel met levensbedreigend geweld. Ernstige vorm van eigenrichting.
De 51-jarige vader spoorde zelf de persoon op die via internet zijn 14-jarige dochter lastig viel. Deze internetbedreiger, Jack S., deed zich voor als een tiener, maar is in werkelijkheid een ex-tbs-patiënt van 46 jaar.
Mario H. wist hem te traceren en mepte hem meerdere keren met een metalen schep. Daarbij liep S. onder meer botbreuken op. Justitie verdenkt H. nu van poging tot doodslag.
Blik op nieuws:
Helmond. Het Openbaar Ministerie heeft vanochtend tegen een 52-jarige man uit Helmond, beter bekend als de wraakvader, die terecht staat voor een poging moord op een 47-jarige man uit Helmond een gevangenisstraf voor de duur van zes jaar geëist. Op 19 januari 2017 komt er rond kwart voor een in de middag een telefoontje van verdachte binnen bij de meldkamer van de Politie. In dit telefoontje maakt hij duidelijk dat hij meent een man voor zich te hebben die zijn 14-jarige dochter met onzedelijke bedoelingen heeft benaderd. Daarnaast maakt hij duidelijk, dat als de politie er niet binnen vijf minuten is, hij het zelf oplost. Nog geen tien minuten later komt bij de meldkamer een telefoontje binnen dat een man door een andere man werd toegetakeld met een schop.
De handelwijze van verdachte kon bij sommigen op steun of zelfs bewondering rekenen. Het openbaar ministerie is van mening hier te maken te hebben met een man die volstrekt buitenproportioneel reageerde met levensbedreigend geweld…. Burgers die het recht in eigen hand nemen, vormen een bedreiging voor ons rechtssysteem. Het straffen van een crimineel is geen taak van burgers, maar moet aan justitie worden overgelaten….
Uit bewakingsbeelden en verklaringen van onder meer getuigen is gebleken dat verdachte meerdere keren met een schop op en in de richting van het hoofd van het slachtoffer heeft geslagen. Het is een feit van algemene bekendheid dat het met kracht met een schep of een hard voorwerp slaan op een vitaal lichaamsdeel als het hoofd een aanmerkelijke kans op de dood in zich bergt. Dat het hoofdletsel van het slachtoffer beperkt lijkt te zijn tot een snede en bloeduitstortingen doet daar niets aan af.
De weken voorafgaand aan het incident heeft verdachte meerdere keren aangegeven te willen afrekenen met het slachtoffer. Ondanks de waarschuwingen van de politie om zijn klopjacht op het slachtoffer te staken, ondanks het feit dat hem letterlijk werd gezegd geen eigen rechter te spelen, ging verdachte onverminderd door. “Toen hem indringend werd geadviseerd het heft niet in eigen hand te nemen, reageerde verdachte met een ‘piep piep, ik heb je even weggepiept’.”
Hij speelde voor aanklager én rechter en het door hem gebruikte geweld ging alle perken te buiten, zeker wanneer wordt bedacht dat er in de strafzaak tegen het slachtoffer slechts het verwijt van erfvredebreuk ten laste is gelegd voor wat betreft verdachtes dochter. Maar al zou het slachtoffer zich jegens verdachtes dochter aan een zedendelict hebben schuldig gemaakt, dan nog kan dat geen rechtvaardiging vormen voor de handelingen waartoe dit verdachte kennelijk heeft gebracht. Het op dergelijke wijze uitoefenen van eigenrichting is volstrekt onacceptabel, aldus de officier van justitie.
Tot zover de media. De Telegraaf toont wel begrip voor de vader, de beide andere media niet, wat tot uiting komt in de manier waarom ze de feiten en de opvattingen van de vervolgende instanties presenteren
Hoe volledig je over zo ’n zaak bericht en welke bewoordingen is kennelijk afhankelijk van hoe ernstig je het gedrag van de zedendelinquent vindt en hoe je oordeelt over het optreden van de politie.
Bij veel gewone mensen en ook in de onderwereld zelf worden zedendelicten tegen kinderen voor de ernstigste misdrijven gehouden die er zijn. De politie in Helmond en de officier in Den Bos denken daar kennelijk anders over. De politie weigerde om aan de zaak prioriteit te geven. Toen de man belde en de politie vijf minuten gaf om acte de présence te geven heeft men kennelijk afwijzend gereageerd. Men laat zich daar niet ringeloren in Helmond.
Dat de man zich vervolgens in kennelijke woede heeft laten gaan valt niet goed te praten, maar ik zou de verantwoordelijk politie man misschien dan wel geen zes maar toch wel drie jaar willen geven. Ze wisten daar intussen dat Mario H. gevaarlijk was en hadden het geweld horen te voorkomen. Een mogelijk vervolging van de zedendelinquent had minimaal aan de officier moeten worden voorgelegd. Dat de officier vervolgens alleen erfvredebreuk ten laste wil leggen aan Jessie, zal wel te maken hebben met de gedachte dat die intussen wel voldoende gestraft is. Maar de bij het publiek bestaande verontwaardiging over het delict van kindermisbruik hoort door het O.M. niet genegeerd te worden. En wanneer politie geweld kan voorkomen hoort zij dat te doen. Dat is een van haar eerste taken.
Ik ben bang dat het feit dat Mario H. kennelijk geen erg aardige man is een te grote rol gespeeld heeft in deze zaak en dat de politie zich in de behandeling ervan door een slecht humeur heeft laten leiden. Het is niet de eerste keer dat we moeten constateren dat de bedrijfscultuur bij de Nederlandse politie veel te wensen over laat. Een toezichthoudend orgaan zou zeker niet overbodig zijn.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in overheid, strafrecht en criminologie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s