Pakistan is gevaarlijk.

De Volkskrant (3/5/11) meende dat September 11th een vernedering was voor de VS en misschien denken sommige Amerikanen er wel net zo over. Dat zoveel moslims juichend de straat op gingen tien jaar geleden was meer een teken dat zij zich door de VS geminacht voelden, want anders juich je niet bij dit soort verdriet van een ander. Waarom Amerikanen zich door de aanslag op de World Trade Center vernederd zouden moeten voelen begrijp ik persoonlijk niet. Wel boos natuurlijk en uit het veld geslagen. Voor de nabestaanden is het een vorm van troost dat de schurk intussen zijn verdiende loon heeft gekregen, maar de Amerikaanse president Obama deed er heel goed aan om deze overwinning niet al te blij of juichend aan te kondigen. Bin Laden is tien jaar lang het symbool geweest voor alles wat zich door de moderniteit vertrapt en vernederd voelt in de wereld en dat in dit gevoel een rechtvaardiging ziet voor iedere denkbare misdaad.
Verontrustend is de constatering dat hij kennelijk zeven jaar heeft kunnen wonen in een villa die nog geen tachtig kilometer van Islamabad af ligt, praktisch naast een opleidingscentrum voor Pakistaanse officieren. Er kan geen twijfel over zijn dat men in het militaire machtscentrum van dat land van de aanwezigheid op de hoogte is geweest en dus met hem en zijn idealen sympathiseerde. Het is duidelijk dat men daar zijn Amerikaanse bondgenoot voor de gek gehouden heeft en dat dus de militaire leiding van Pakistan een gevaar is. In de eerste plaats voor het niet-islamitische buurland en verder ook voor de rest van de wereld.
Amerika had er goed aan gedaan om meteen na de ontdekking van deze boevenstreek een ultimatum te stellen aan Pakistan om haar atoomwapens te ontmantelen. Bij weigering om daaraan gevolg te geven had de VS haar leger in Afghanistan in moeten zetten om het Pakistaanse atoomwapen onschadelijk te maken. Waarschijnlijk lagen de operationele plannen daarvoor klaar en anders had men die in India kunnen lenen. Dat zou dan bij uitzondering eens een zinnige oorlog zijn geweest met een duidelijk en haalbaar doel en dan had die hachelijke expeditie naar Afghanistan toch achteraf nog werkelijk nut gehad. Maar Obama was geen oorlogsheld, integendeel.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, geschiedenis, geweld, Verre Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s