Waar 4 mei voor dient.

Dat iemand tegelijk directeur kan zijn van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en niet begrijpen dat er op 4 mei alleen Nederlandse verzetsmensen en andere nationale gevallenen uit die oorlog herdacht kunnen worden, dat is vreemd.
Die afkalving van het nationale 4 mei gevoel is denk ik begonnen toen jaren geleden opeens ook de gevallenen uit de politionele acties en uit de Korea oorlog werden herdacht. Dat gaf toen de herdenking al iets triviaals, iets als drie voor de prijs van één.
Toch was het weer een hele stap verder om op 4 mei ook landgenoten te gaan herdenken die in Stalingrad gesneuveld waren, aan de verkeerde kant dus. Dit lijkt op het eerste gezicht een vooruitstrevende en Europese gedachte, maar dan een waar Hitler op één lijn wordt gesteld met Churchill en de geallieerde bevrijders met de nazi’s.
Wie dit bedacht had is na de oorlog geboren en heeft misschien wel niet geweten hoe het voelt wanneer op 4 mei een SS’er wordt herdacht, ‘die een verkeerde keus gemaakt heeft in zijn leven, maar van wie de moeder even veel verdriet gehad heeft als de familie van andere mensen, die in het concentratiekamp zijn omgekomen’.
Dat kan allemaal best zo wezen van die verdrietige moeder van SS’ers, maar ik wil daarover op 4 mei niet horen. Die dodenherdenking hoort bij een trauma dat ik deel met andere nabestaanden uit de tweede wereldoorlog en uit een tijd dat er nog verschil gemaakt werd tussen de vijand en zijn slachtoffers.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, Nederland, oorlog. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s