Top down georganiseerde medische zorg.

In de Volkskrant stond en paar jaar geleden een helder artikel van de cardioloog Dijkgraaf over de kosten van de zorg. Het was een reactie op een eerder artikel in dezelfde krant waarin gesuggereerd werd dat die kosten vooral zo hoog waren door de exorbitante salarissen van de medisch specialisten.
Op een beschaafde manier protesteert Dijkgraaf tegen het gebrekkige onderzoek dat aan dit tendentieus artikel over de zorgkosten ten grondslag ligt. Hij zelf werkte zestig uur per week en zijn honorering kwam omgerekend op 70 euro per uur uit. Dat is weinig als men het vergelijkt met de uurkosten van de diverse soorten adviseurs die we in Nederland kennen. Bovendien is het aandeel van de twintig duizend medische specialisten niet meer dan 4% in het totaal van de kosten van de zorg. Dat zijn cijfers die de auteur van het eerdere artikel zonder veel moeite had kunnen vinden en die moeite had hij niet genomen.
Dijkgraaf had gelijk. De specialisten zijn het probleem niet en de import van medisch specialisten uit het buitenland, die ook nog eens de taal van hun patiënten en het verplegend personeel niet verstaan, gaat het kostenprobleem in de zorg niet oplossen.
Het Nederlandse zorgkostenprobleem is een ideologisch probleem. Het is begonnen met het uitgangspunt dat de zorg voor iedereen op dezelfde manier toegankelijk moet zijn, wat er toe geleid heeft dat we een gecamoufleerde National Health Service gekregen hebben in Nederland. Een Nationale Gezondheidszorg dus, met als financiering een ziekenfonds voor iedereen.
Een nieuwe ideologische ingreep, die nu ‘privatisering van de zorg’ wordt genoemd, maar die het NHS systeem onaangetast heeft gelaten, had tot doel de kosten te beteugelen. Zij heeft alleen de bureaucratie in het systeem versterkt. Van een echte privatisering, in de zin dat de patiënt zelf weer enige zeggenschap krijgt over de kwaliteit en de hoeveelheid zorg die hij afneemt, is geen sprake. De organisatie van de zorg is meer top down dan ooit en de kosten blijven stijgen.
Het is evident dat de overheidbemoeienis met de zorg zich hoort te beperken tot de garantie dat er zorg is voor iedereen die in levensgevaar verkeert of onduldbare pijn lijdt. Voor de rest is er geen enkele reden voor de overheid om zich meer met de zorg voor de mensen te bemoeien dan met hun dagelijkse boterham of hun andere eerste levensbehoeften. Pas als mensen het echt niet meer zelf kunnen is er reden voor de overheid om in te grijpen, maar voor de rest is het met de zorg eender als met andere behoeften: als de voorziening top down wordt georganiseerd wordt zij onbetaalbaar.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en welzijn. Bookmark de permalink .

Een reactie op Top down georganiseerde medische zorg.

  1. Dr. W.J.A.C. Rademakers, medisch specialist n.p. zegt:

    Complimenten,Toon! Het werd weer eens tijd dat deze zienswijze werd uitgedragen.
    Ceteram censeo………….!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s