Racisme in Amerika.

Zwarte inwoners van de Amerikaanse stad Baltimore zijn slachtoffer van racistische politieagenten. Dat vond de zwarte bevolking al eerder, maar dat blijkt nu ook de mening te zijn van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Die deed naar aanleiding van de dood van Freddie Gray onderzoek naar het optreden van het grotendeels zwarte politiekorps in de stad. Gray werd tijdens zijn arrestatie zo toegetakeld door de agenten, dat hij nog in het politiebusje aan zijn verwondingen succumbeerde.
Het rapport toonde aan dat het politiekorps deed aan zogeheten racial profiling. Van het aantal aanhoudingen in het verkeer, ging 85 procent om zwarte bestuurders, terwijl maar 63,7 % van de bevolking van Baltimore een donkere huidskleur heeft. Van de 410 mensen die tussen 2010 en 2015 meer dan tien keer werden aangehouden, was 95 procent zwart. De agenten kregen van hun leidinggevenden de opdracht zelf maar een aanklacht te formuleren, als er geen duidelijke reden voor een aanhouding was. Het rapport vond dat het racisme de relatie met de gemeenschap beschadigde. De zwarte politiemensen zelf vonden van niet.
De dood van Freddie Gray –zijn nek bleek gebroken – zorgde voor rellen in Baltimore. Die waren zo heftig dat de noodtoestand werd uitgeroepen. De politiechef werd ontslagen, de nieuwe politiechef heeft laten weten dat ook de agenten die de regels hadden overtreden de laan uit zouden worden gestuurd. Zes agenten werden wel aangeklaagd, maar zij zijn allemaal vrijgesproken.
Naar aanleiding van het rapport heeft de burgemeester laten weten dat het korps hervormingen door gaat voeren in het beleid, de training en de verslaglegging van de politie. Ook in Chicago, Cleveland, Albuquerque, Ferguson en Missouri wordt het racisme bij de politie nu door justitie onderzocht.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, ideologie, politiek, strafrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s