De 15 jaren na 4 mei 1945.

Morgen is het 4 mei en dan herdenken we de Nederlandse gevallenen uit de tweede wereldoorlog. Dus niet de gevallenen uit andere oorlogen en niet de geallieerden die in de tweede wereldoorlog zijn omgekomen en eigenlijk ook niet de Holocaust. Wel de honderd duizend Nederlandse joden die de oorlog niet hebben overleefd, maar niet de zes miljoen van de Shoah.
Dat zijn rampen die hun eigen herdenking hebben, maar op 4 mei staan we stil bij de slachtoffers die in de oorlog gevallen zijn onder onze landgenoten. De gesneuvelden, slachtoffers van bombardementen en andere oorlogshandelingen. De mensen die gestorven zijn in de hongerwinter en zijn weggevoerd zijn naar de concentratiekampen en niet meer teruggekomen. Niet alleen de joodse, maar alle landgenoten.
De tweede wereldoorlog heeft Nederland onherkenbaar veranderd, zoals mijn generatie, die de verandering heeft meegemaakt, kan getuigen. Een jaar of vijftien hebben we na 1945 krampachtig geprobeerd om het Nederland van voor de oorlog terug te vinden, en dat is niet gelukt. Rond 1960 hield dat op en de uitdrukking vooroorlogs is sindsdien uit het spraakgebruik verdwenen. Maar de jaren ervoor was vooroorlogs een altijd aanwezig begrip voor iets onbereikbaars waar met weemoed op werd teruggezien
Als U de periode wilt markeren waarin de verandering zich in hoofdzaak heeft voltrokken dan is dat tussen 20 januari 1961 en 22 november 1963, de periode waarin John F. Kennedy president was van de VS. Toen het bericht kwam dat hij vermoord was stond het leven hier even stil. Niet alleen omdat de man geliefd was, maar ook omdat we even bang waren dat die oude tijd weer terug zou komen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, Nederland, oorlog. Bookmark de permalink .

Een reactie op De 15 jaren na 4 mei 1945.

  1. harrypront zegt:

    Tempora mutantur et nos mutatie in illis….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.