Slaven en slavenhandelaren, beiden zwart.

In de Volkskrant van 15/10/11 stond een ingezonden stuk over de TV serie De Slavernij. De schrijvers waren niet tevreden. Wat er te zien en te horen was klopte feitelijk wel, vonden ze, maar de toonzetting was te luchtig.
Luchtigheid komt inderdaad niet te pas, want de zwarte slavernij waar het over ging was een bedroevend hoofdstuk uit de geschiedenis. Vooral het slaventransport was mensonterend en dat ook het leven van het scheepsvolk in de zeventiende en achttiende eeuw veel te wensen overliet, doet daar niet aan af. Onjuist was de kritiek op de TV serie voor zover die inhield dat er niet gezegd zou mogen worden dat het leven op de plantages in het algemeen nogal mee viel.
Wat mij persoonlijk stoorde was dat in de serie de schuld voor de slavernij en de slavenhandel bij Nederland werd neergelegd. Natuurlijk zijn er Nederlandse slavenhandelaren en slavenhouders bij betrokken geweest maar dat was maar zo’n klein aantal en het had zo helemaal niets te maken met het normale leven in Nederland, dat het absurd is om de schuld ervoor bij de Nederlandse samenleving neer te leggen. Het zijn niet onze voorouders maar die van de bewoners van de Bijlmer geweest die verantwoordelijk waren, niet alleen voor zover ze blanke slavenhouders als voorouders hebben gehad, maar ook omdat de bron van de slavenhandel Afrikaans was.

Van de hier wonende autochtone Nederlanders heeft praktisch niemand voorouders die zich met de slavernij hebben bezig gehouden en ook de Nederlandse overheid heeft zich er in het verleden nooit mee bemoeid. De slavenhandel was een zaak van de West Indische Compagnie en in veel beperktere mate voor de Oost Indische. Die oude vennootscheppen zijn, zoals men weet, al lang failliet. Het waren bovendien naamloze vennootschappen, dus wie de aandeelhouders waren weten we niet.
Dat overheden zich alleen met de afschaffing hebben bemoeid geldt niet alleen voor Nederland maar ook voor de andere Europese landen, met uitzondering dan van Spanje en Portugal. En natuurlijk geldt dat verleden van slavenhouders en slavenrovers ook weer wel voor de nieuwe Nederlanders voor zover die van moslimafkomst zijn. In de Dar al Islam is in tegenstelling tot Europa de slavernij tot ver in de nieuwe tijd gebruik gebleven. De roof en handel in zwarte slaven is door de eeuwen heen een bezigheid geweest van Arabieren en van de zwarte Afrikanen zelf. Dat de slavernij een schande was is wel juist, maar wij hier in Europa hebben haar afgeschaft en in plaats van een beschuldigende vinger naar ons te te wijzen horen zwarte mensen ons dankbaar zijn.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in afrika, allochtonen, geschiedenis. Bookmark de permalink .

Een reactie op Slaven en slavenhandelaren, beiden zwart.

  1. siemx zegt:

    Arabieren houden nog steeds slaven. Zowel in Afrika als in het Midden-Oosten. Je hoort er geen mens over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s