Rechters en mediators.

De fiscale rechtspraak is pas in de tweede helft van de vorige eeuw in het reguliere systeem van de rechtspraak ingevoegd. Eerst kwamen er fiscale kamers in de gerechtshoven. Rechtbanken spelen pas sinds 2005 een rol in de fiscale rechtsspraak.
Vóór er fiscale kamers kwamen in de Hoven hadden we de z.g. raden van beroep. Dat waren speciale fiscale colleges, waarvan de samenstelling volledig bestond uit oud-inspecteurs van belastingen. Ook toen de belastingrechtspraak werd ondergebracht bij de gerechtshoven bleef de bezetting lang in meerderheid bestaan uit oud-inspecteurs. Dat had tot gevolg dat na verloop van tijd ook bij de HR voormalige inspecteurs in de derde kamer zitting namen. Daar hadden tot dan toe civilisten de belastingrechtspraak voor hun rekening genomen. Het moet worden gezegd dat zij dat altijd met grote verve en kundigheid hebben gedaan.
Toch kan niet worden gezegd dat met het intreden van de belastingambtenaren in de reguliere rechterlijke macht de kwaliteit van de rechtspraak achteruit ging, dat de onpartijdigheid bijvoorbeeld zoek raakte. Het is evenmin waar dat een inspecteur minder geschikt zou zijn als mediator, omdat een fiscale mediator nu eenmaal niet uitsluitend het fiscale belang kan vertegenwoordigen. Als een ervaren inspecteur met een reputatie als evenwichtig mens voor die taak wordt vrijgemaakt, dan kan niet anders worden verwacht dan dat hij dat met integriteit en deskundigheid zal doen. Daarbij is zijn kennis van de interne gang van zaken bij de fiscus een asset en dus geen nadeel.
De rechter is het sluitstuk van het juridische systeem en de gang naar de rechter is voor partijen het ultimum remedium. Het bestaan ervan garandeert dat een geschil kan worden opgelost. Dat brengt de partijen er meestal toe om zelf maar een oplossing te zoeken, voor ze er door de rechter toe gedwongen worden. Een mediator kan daarbij helpen maar ook zijn functioneren wordt bepaald door het feit dat er uiteindelijk altijd de gang naar de rechter over blijft.
Rechtvaardige, wijze en onpartijdige rechters zijn daarom niet alleen van belang voor de mensen die het ongeluk hebben in een procedure verzeild te raken, ze bepalen de waarde van het hele rechtssysteem.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in recht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s