Over Brussel, België en Nederland.

Un Néerlandophone doit encore faire preuve d’opiniâtreté pour être servi dans sa langue dans une administration communale. Le bilinguisme n’est toujours pas acquis dans la plupart des hôpitaux. Imaginez alors une personne sérieusement malade entrant dans un hôpital bruxellois qui ne peut pas se faire comprendre d’un médecin ou d’une infirmière. Les personnes âgées ou indigentes n’ont pas non plus la vie facile à Bruxelles si elle est néerlandophone. Il y a toujours un manque criant de services à domicile en néerlandais et les maisons de repos ou de soins néerlandophones ou réellement bilingues ne sont pas faciles à trouver.
Een aardig stukje Belgisch leed en – zeg ik uit eigen ervaring – erg to the point. Ik heb altijd geweigerd om Frans te spreken in Brussel en dat maakt iemand het leven daar niet gemakkelijk, kan ik U zeggen. Gelukkig ben ik er nooit ziek geweest en had ik altijd voldoende in mijn bagage om niet afhankelijk te worden van wat Brussel mij aan eerste levensbehoeften kon bieden, maar dat moet je dus als Nederlandstalige ook vooral niet anders aanpakken.
Daar zou dringend iets aan moeten gebeuren. Brussel moet van Franstaligen gezuiverd worden, dat zou het beste zijn. Die kunnen dan vertrekken naar hun eigen vaderland, te weten Frankrijk, of naar dat asiel in het zuidoosten van België dat zich zelf de Wallonie noemt. De Vlamingen vormen de meerderheid in het land niet alleen qua bevolking maar vooral ook economisch. Een wetswijziging waarbij de autonomie van de landsdelen wordt versterkt en ze allemaal financieel op eigen benen moeten staan, zou waarschijnlijk al voldoende zij om het grootste deel van de Franstaligen het land uit te krijgen. Vervolgens krijgt Brussel dan zijn status terug van Nederlandstalige stad en zal men de overheid en alle openbare instellingen uitsluitend nog in de landstaal kunnen benaderen. De laatste stap wordt dan om Nederlands in het hele land als de enige officiële taal te erkennen.
Van een fusie tussen Nederland en België gaat het nooit komen ben ik bang. Daarvoor verschilt België toch te veel van Noord Nederland, maar een opdeling van Nederland in twee noordelijke en een zuidelijke regio en iets dergelijks in België, zou ruimte bieden voor een soort confederatie die wel zou kunnen werken. In economische zin zou dat zeker een vooruitgang zijn. Het zou ons daarnaast de gelegenheid geven om heel veel oude rommel in Den Haag op te ruimen, iets waar het ander nooit van lijkt te komen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in België, Nederland, politiek, staatsrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s