Immigratie in Noord West Europa.

François Mitterrand dacht een goede deal te hebben gesloten met Helmut Kohl, door zijn toestemming te geven voor de hereniging van Duitsland, in ruil voor het verdwijnen van de Duitse munt. Hij dacht kennelijk dat een Europese munt ook een Europese economie met zich mee zou brengen. Dat is dus niet gebeurd. Maar Duitsland profiteerde dubbel. De euro werd een vernieuwde D-Mark, alleen wat zachter als gevolg van de verzwakte economieën van de landen in de eurogroep die Duitsland economisch niet kunnen bijbenen. Maar voor die economisch zwakkere landen, die gewend waren om periodiek de devalueren, is de euro te sterk, wat geleid heeft tot grote werkloosheid daar, vooral onder de jeugd. In Duitsland bevordert die munt juist de werkgelegenheid.
Duitsland had tien jaar nodig om na de hereniging de voormalige DDR te moderniseren en toen dat eenmaal gebeurd was, was Duitsland niet zo maar een beetje sterker dan Frankrijk, Frankrijk verdween in Europa definitief naar het tweede plan.
Duitsland domineert nu ons werelddeel. Zolang de macht daar in handen is van domineesdochter Angela Merkel, heeft niemand daar echt last van. Misschien dat ze nog een regeringsperiode meegaat na de volgende verkiezingen, misschien ook niet, maar daarna is het in elk geval afgelopen. En wat als dan in Duitsland nationalisten aan de macht komen zoals je die ziet in de rechtervleugel van AfD?
Duitsland heeft nog steeds geen hechte democratische traditie en ze zitten daar, net als wij, met een paar akelige problemen die de mensen veel kopzorgen geven, waarvan de enorme vluchtelingenstroom van de afgelopen jaren met afstand de lastigste is.
Het is duidelijk dat we de moslimbevolking die Europa is binnen gestroomd er weer uit moeten zien te krijgen, maar als dat niet in overeenstemming met de humanistische beginselen gebeurt dan kan dat grote spanningen gaan geven. Niet alleen tussen allochtonen en autochtonen, maar ook tussen autochtonen onderling.
Het vreemdelingenprobleem heeft in Duitsland verschillende kanten. Het gaat daar niet in de eerste plaats om de stroom Arabieren en zwarte Afrikanen die naar Europa komt en daar het sociale systeem ontwricht. Er zijn wel vluchtelingen uit Syrië en Jemen maar per saldo zijn er veel minder Arabieren dan Turken. Het gaat de laatste jaren ook om grote aantallen Oost Europeanen die naar Duitsland migreren. In het algemeen staat men tegen deze laatste vorm van immigratie positiever dan tegen over de moslim immigratie, waarschijnlijk vooral omdat de Oost-Europeanen zoveel minder gewelddadig en crimineel zijn dan de immigranten uit Afrika en het Midden Oosten.
Hier in Nederland hebben we dezelfde ervaring. Marokkanen zijn we liever kwijt dan rijk. Dat zeggen we alleen wat minder vaak hardop sinds Geert Wilders daarvoor zo onterecht terecht heeft moeten staan en veroordeeld is. In Duitsland zijn het vooral de Turken en dat is toch een gedisciplineerder soort mensen dan de Marokkanen en Algerijnen, die de Fransen en wij op ons dak gekregen hebben. Uit een Duitse enquête die donderdag werd gepubliceerd bleek dat 46% van de ondervraagde autochtonen van mening was dat de immigratie per saldo meer voor- dan nadelen heeft gebracht. Meer dan twee derden vond dat Duitsland gekwalificeerde arbeidskrachten uit het buitenland nodig had. Een zelfde soort percentage vond dat mensen die geen werk zochten het land weer uit moesten en dat de overheid te weinig deed om dit soort problemen aan te pakken. Onze landgenoot Bram Lancee heeft daar in Duitsland onderzoek naar gedaan en kwam tot de conclusie dat de houding tegenover buitenlanders afhing van de welvaart en de werkgelegenheid in de eigen omgeving. Andere onderzoekers kwamen tot soortgelijke resultaten. De eigen positie op de arbeidsmarkt bepaalt grotendeels de houding tegen over buitenlanders. Angst schept afkeer, om het kort samen te vatten.
Maar hoe dan ook, heel Noord Europa zit met hetzelfde probleem van een deels ongewenste immigratie en er is geen duidelijke Europese meningsvorming over een mogelijke aanpak.
Persoonlijk heb ik me al een paar jaar in dit probleem verdiept. Type op mijn site het woord allochtonen in en U kunt lezen hoe ik erover denk, als U dat wilt weten. Ik noem het daar een probleem van de omvang van een wereldoorlog , maar ik meen ook dat hoe vlugger we eraan gaan beginnen hoe beter voor iedereen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s