Hoe legitiem is Brussel?

Het zou voor de legitimiteit van de EU en ook voor het vertrouwen in de politiek van de thuislanden een grote stap vooruit zijn als de salarissen van afgevaardigden en van topambtenaren in Brussel zouden worden gehalveerd. Dat zou mogen in zeven stappen, tijdens de periode van de nieuwe begroting, maar het zou wel moeten gebeuren. Dan houdt men daarna nog ruim voldoende over om van te leven. Ook zouden de afgevaardigden en de ambtenaren hun reis- en representatiekosten voortaan zelf moeten betalen. Zo’n maatregel had alleen maar gunstige gevolgen.
Er zou veel minder internationaal vergaderd worden, wat een vooruitgang zou zijn. Vergaderingen in Straatsburg zouden worden afgeschaft want zelfs de Fransen gaan die reis niet zelf betalen. Veel ambtenaren zouden kiezen voor een andere carrière, waardoor je degenen zou overhouden die het om de problemen van de Europese bevolking gaat. Brussel zou haar taken moeten inkrimpen, alweer een vooruitgang. De bevolking zou zien dat men daar in Brussel ook bereid is de broekriem aan te halen. Dat zou de legitimiteit van de EU verhogen. Want ondanks dat het Europese parlement gekozen wordt en de Commissie niet, legitimiteit bezitten ze geen van beide. Ze vertegenwoordigen, anders dan Van Rompuy ooit in Buitenhof beweerde, eigenlijk niemand behalve zich zelf. Hou een enquête onder de Nederlandse bevolking en vraag wie hun afgevaardigden zijn in Brussel en gemiddeld kent men daar alleen Neelie Smit-Kroes en die is er al weer drie jaar weg. Hoe kan iemand je nu vertegenwoordigen als jij haar niet kent en als je niet eens weet wie het is, zelfs niet al was ze regelmatig te zien op de Europese televisie?
Een referendum over het voortbestaan van de Commissie en het Europese Parlement durft niemand aan. Dat zou alleen gewonnen kunnen worden als men eerst in Brussel liet zien dat het niet het eigen inkomen is waar het de Brusselaars om gaat, maar dat men daadwerkelijk iets wil doen aan de problemen die de mensen aangaan in Europa. En dat gelooft eigenlijk niemand.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa, zo maar wat. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s