De kwestie Noord Korea.

Over zijn gesprek met de Chinese leider Xi Jingping heeft Donald Trump eigenlijk niet veel meer gezegd dan dat zij goed met elkaar overweg konden. Aan de andere kant is het duidelijk dat er tussen de twee landen behoorlijk wat conflictstof ligt. Ten dele zijn de conflicten financieel. China houdt de koers van de Yuan kunstmatig laag en heeft een belachelijk hoog handels overschot met de VS. Maar ook militair daagt China Amerika uit, met haar kunstmatige eilandjes in de Zuid Chinese zee en vooral door de steun die het aan het onverantwoordelijke regime van Kim Jong-un geeft.
Het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat Amerika China dringend verzocht heeft aan dat regime een einde te maken en Xi heeft laten weten dat als China het niet doet de VS er op een of andere manier zorg voor zullen dragen.
Ik denk dat iedereen zich hoort te realiseren dat de militaire macht van de VS groter is dan die van de rest van de wereld bij elkaar en dat een verholen dreigement richting China daar serieus zal worden opgenomen. Van de andere kant zou een bezetting van Noord Korea en de verwijdering van Kim Jong-un gezichtsverlies betekenen voor de Chinezen. Een lastige keuze dus maar te hopen valt dat China nu doorbijt en zo snel mogelijk een einde maakt aan die bedreiging van de wereldvrede.
Japan heeft tot nu toe niet openlijk gereageerd op de raketten die in haar richting worden afgevuurd en ook Zuid Korea houdt zich koest. Seoul heeft natuurlijk helemaal een dubbel gevoel bij het opfokken van de spanningen in het gebied. De hoofdstad ligt zo dich bij de grens met Noord Korea dat de stad al verwoest zou kunnen zijn voor men in de gaten heeft dat er een oorlog aan de gang is. Van de andere kant zou een oorlog tussen de VS en Noord Korea aan erg veel Koreanen het leven kunnen kosten. Praktisch alle Zuid Koreanen hebben ook familie in het Noorden.
Ik denk dat China moet beseffen dat Noord Korea als dreigmiddel intussen niet langer bruikbaar is. Amerika voelt zich tegenover haar bondgenoten in het gebied maar ook tegen over zijn eigen burgers aan de Pacific Coast verplicht om tussen nu en twee jaar iets aan het probleem Noord Korea te doen en als China weigert om zelf het voortouw te nemen loopt het land onverantwoorde risico ‘s.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in oorlog, Verre Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s