Het rommelt in de politiek.

Een week geleden waren we er met zijn allen nog van overtuigd dat Macron de Franse presidentsverkiezingen ging winnen, hands down. Nu weten we ook dat niet meer zeker. Er is nog steeds een groot deel van de Franse kiezers die Marine Le Pen veel te rechts vinden, maar er is een groeiend deel dat niet weet wat het aan Macron heeft. Het kon volgende week dus wel eens een moeilijke keuze worden, ongeveer zoals vorig jaar in de VS.
In Nederland heeft de VVD een optater gekregen door het merkwaardige gedrag van haar voorzitter, die zich zelf en zijn onderneming verrijkt heeft door een vereniging waar hij voorzitter van was een bedrijf van die vereniging te laten verkopen aan een bedrijf dat zijn persoonlijk bezit was, voor een bedrag ver onder de waarde die de accountant had vastgesteld. Keizer houdt voorlopig vol dat de deal in orde was omdat er grote externe schulden waren die hij ook heeft overgenomen. Hoe dan ook, het is het soort deal waar je je in de politiek niet populair mee maakt.
In de VS heeft Donald Trump er de eerste honderd dagen opzitten. Een groot succes zijn die niet geworden. Hij heeft ruzie met de media en met het establishment in Washington, waar ook leden van zijn eigen partij toe gerekend kunnen worden. Dat betekent dat hij bij veel zaken geen meerderheid blijkt te hebben in het parlement. Op het ogenblik speelt de kwestie of Rusland heeft geïntervenieerd in de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar en zo ja of het land daarbij Trump bevoordeeld heeft. Daarnaast speelt een affaire van een voormalige medewerker die tienduizenden dollars heeft aangenomen voor het houden van lezingen in Rusland. Het gaat om iemand die al niet meer in functie is en de overmatige media belangstelling voor de zaak is vooral te verklaren doordat het allemaal weer negatief op Trump afstraalt.
Trump is niet iemand die spontaan veel sympathie oproept, maar de oorlog, die de media en het establishment in Washington tegen hem voeren, werkt nu averechts. De enige reden waarom Trump gekozen werd is omdat de meerderheid van het Amerikaanse volk Clinton niet zag zitten en met name ook omdat ze in hun ogen alle kwalijke aspecten van dat establishment vertegenwoordigde. Die media, afgevaardigden en senatoren schieten in hun eigen voet door alles wat Trump wil doen tegen te houden of aan de eigen ideeën aan te passen. Het splijt de Amerikaanse bevolking en het bemoeilijkt het functioneren van het westerse bondgenootschap.
Theresa May heeft nieuwe verkiezingen uitgeschreven, al had ze eerder heel beslist gezegd dat ze dat niet ging doen. Het lijkt mij verstandig dat ze op dat punt van gedachten is veranderd. Ze heeft een persoonlijk mandaat nodig voor de hele moeilijke onderhandelingen die gevoerd moeten worden met de EU.
De enige westerse politica die stevig in het zadel lijkt te zitten is Angela Merkel. Die heeft een sterke voorkeur voor Frankrijk. Maar als nu straks Le Pen daar gekozen wordt en het nationalisme daar de boventoon gaat voeren, zou het dan mogelijk zijn dat de EU gesplitst wordt in drie beter samenhangende delen en dat Engeland dan vervolgens de Brexit terugdraait? Persoonlijk zou ik daar wel een voorstander van zijn. Een coherent Noord Europa dat goede relaties onderhoudt met de VS zou economisch en sociaal een veel betere rol kunnen spelen in de wereld dan de EU zoals die nu functioneert. Zuidelijke landen als Portugal en Oost Europese landen als Bulgarije en Roemenië zijn vooral een last die we met ons meeslepen. Ze kunnen de concurrentie met het noorden niet aan en danken er hun hoge werkloosheidscijfers aan.
De laatste twee uitbreidingen van de Eu zijn te snel gegaan en we zullen wat aan de samenwerking moeten gaan veranderen om de Europese trein weer aan het rijden te krijgen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, Engeland, europa, Frankrijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s