Willem Alexander.

Ik vond dat interview wel goed dat, Willem Alexander ter ere van zijn vijftigste verjaardag heeft gegeven. De man is oprecht en dat vind ik koninklijke eigenschap nummer één.
Verder beseft hij goed hoe belangrijk zijn vrouw is, niet alleen voor zijn gezin en hemzelf, maar ook voor het koninkrijk der Nederlanden. Een koningin van burgerlijke komaf, maar met koninklijke manieren, precies wat Nederland nodig had.
Dat het gesprek zo rustig en vriendelijk verliep lag natuurlijk ook aan de interviewer, een intelligente man, die goed aanvoelde wat hij de koning aan moest rijken.
Nederland heeft iets met de Oranjes, maar het land is tegelijk onder de oppervlakte altijd een republiek gebleven. In die innerlijke tegenstrijdigheid past deze Oranje precies. Dat gold niet voor al zijn voorouders. Koningin Wilhelmina bijvoorbeeld, zijn overgrootmoeder, heeft het aan de tweede wereldoorlog te danken, dat er nu met eerbied op haar wordt teruggekeken. Zijn grootmoeder Juliana was wel geliefd, maar die had de verkeerde man. Beatrix, zijn moeder was eigenlijk helemaal niet geliefd, al had iedereen wel respect voor haar.
Beatrix had het land qua competentie heel goed in haar eentje kunnen regeren; ze stak met kop en schouders uit boven het merendeel van de ministers met wie ze te maken heeft gehad. Alleen Lubbers en Piet De Jong waren eigenlijk tegen haar opgewassen, maar voor een koningin van Nederland is dat niet zo ’n goede eigenschap. Haar zoon is de betere koning.
Ik denk dat dit vandaag wel zal blijken als hij in het Zuiden van Brabant zijn verjaardag viert. Brabant is vanouds niet het meest koningsgezinde deel van ons land maar ik voorspel dat de mensen hem daar een leuke dag gaan bezorgen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Nederland, zo maar wat. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s