Dom en slecht.

Kees Schuyt is het schoolvoorbeeld van een sociologische wetenschapper, iets wat, zoals U zich door Richard Feynman uit kunt laten leggen, in feite een contradictio in terminis is. Wie de essays van Schuyt probeert te lezen verdrinkt al vlug in aaneengeregen reeksen holle frases en inhoudsloze bombarie. Wie op het idee gekomen is die man lid te maken van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en vervolgens van de Raad van State, moet het slecht met Nederland hebben voorgehad. Wat ik niet begrijp is hoe een voortreffelijk iemand, als Herman Tjeenk Willink, de vicevoorzitter en feitelijke hoogste bestuurder van de raad, zich deze man in de maag heeft laten splitsen. En bovendien heeft toegestaan dat hij bij de Vreemdelingenkamer van de Afdeling bestuursrechtspraak terecht kwam. Dat gebeurde tot groot ongenoegen van vrijwel alle vreemdelingen rechters in Nederland. Schuyt is geen jurist, al heeft hij wel die titel. Hij is een socioloog en zou nooit bestuursrechter hebben moeten worden.
De klap op de vuurpijl was zijn benoeming tot voorzitter van de KNAW commissie die in september 2012 het rapport over wetenschappelijke integriteit publiceerde: Zorgvuldig en integer omgaan met wetenschappelijke onderzoeksgegevens, was de titel.
Wie zich de affaire Buikhuisen herinnert, weet dat Schuyt bij uitstek iemand is die wetenschappelijke integriteit ondergeschikt maakt aan wat hij in sociaal opzicht als wenselijk beschouwt. Hij heeft, in samenwerking met die malle Hugo Brandt Corstius en de Volkskrant journalist Van Maanen, Buikhuisen het leven op diens Leidse leerstoel onmogelijk gemaakt. Hij meende dat het onderzoek dat Buikhuisen wilde doen resultaten zou kunnen opleveren, die door een kwaadwillende overheid zouden kunnen worden misbruikt, à la 1984 van George Orwell. In het midden latend of dat misbruik mogelijk zou zijn geweest en of het Schuyt was die hierover een politieke beslissing hoorde te nemen, dat onderzoek kwam er natuurlijk toch. Alleen nu niet in Nederland maar in het buitenland.
Intussen is het ook in Nederland weer hervat en is er niemand meer die het met Schuyt c.s. eens is, maar het onrecht dat Buikhuisen is aangedaan is daarmee niet hersteld en de beledigingen die hem naar het hoofd werden geslingerd zijn nooit ingetrokken.
Voor de aardigheid geef ik U de lijst met epitheta en kwalificaties die Vrij Nederland in de tijd van Rinus Ferdinandusse tussen 1978-1980, over Buikhuisen heeft uitgestrooid:
Aartsopportunist * Bedrieger * Bedenker van beangstigende, vuile plannetjes * Carrièrewetenschapper * Domme charlatan * Fascist * Getralied afvoeren naar een gekkenhuis * Glimmerveen-met-doctorstitel * Gooier van napalmbommen in de hersenen * Hoerige wetenschapper * Impotent * Kaal * Kritiekloos citeerder van nazicriminologen * Lui * Krankzinnig * Levensgevaarlijke gek * Precies even puur dom als puur slecht * Schrikbeeld à la Orwell * Slangenbezweerder * Statief waarvan alle drie de poten gebroken zijn * Verblinde vakidioot * Verzamelpunt van het Nederlandse fascisme * Vijand van de democratie * Windvaan die met welgemikte tomaten dolgedraaid moet worden.
Dom en slecht, dat mag je toch wel zeggen in dit verband.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in ethiek, onzin, wetenschap en filosofie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s