Progressieve onzin.

Ik blijf het wonderlijk vinden hoe de journalisten van progressieve kranten zoals de Volkskrant en de Guardian reageerden op het laatste conflict in Gaza. Leest U nu eens op Uw gemak de bijdragen in de Volkskrant[1] van Asha ten Broeke en Peter Beaumont. Hou er rekening mee dat het bewoonbare deel van Israël niet groter is dan een paar Nederlandse provincies en dat ieder plekje in Israël te bereiken is met raketten uit Gaza.
Stel U woont in het Centrum van Amsterdam en vanuit een paar scholen en vanuit het Boven IJ Ziekenhuis uit Amsterdam Noord worden er raketten op het Centrum afgeschoten. Dat gebeurt al jaren met tussenpozen en steeds als er geschoten wordt moet U de schuilkelder in. Een deel van die raketten wordt ondervangen door een raketafweersysteem, dat we hebben aangeschaft, maar een deel ook niet. Zo nu en dan is iemand te laat voor de schuilkelder en vallen er slachtoffers.
De appartementen dicht bij het IJ worden regelmatig geraakt en niemand wil daar eigenlijk meer wonen. U heeft vrijwel dagelijks aan de deelraad Noord gevraagd om er een eind aan te maken, maar ze doen niks. Dat durven ze niet en bovendien hebben ze een bloedhekel aan mensen die aan deze kant van het IJ wonen.
Je weet dat onder Noord een stelsel van onderaardse gangen en wapenvoorraden bestaat en als je dat op wil ruimen moet je er met een leger van duizenden mensen in en daar gaan heel erg veel slachtoffers bij vallen. Niet alleen bij onze mensen en de terroristen maar ook bij de burgers van Noord.
Je weet wat de buurten en de gebouwen zijn van waaruit wordt geschoten en je beschikt in Centrum over de middelen om die gericht uit te schakelen. Ook dat kost burgerslachtoffers, maar veel minder. Het gaat daarbij, om de proporties aan te geven, om minder dan een derde van de jaarlijkse bevolkingsaanwas in Noord. Komt het tot een totale oorlog dan gaat misschien wel een derde van de hele bevolking van Noord eraan. Dat doe je dus niet. Maar moet je die beschietingen, die nu al tientallen jaren duren, door laten gaan zonder er iets aan te doen?
Ik denk dat we hier Den Haag zouden vragen om in te grijpen en de bevolking van Noord te evacueren en herhuisvesting te geven in Emmeloord of zo. Dan zouden troepen door het ministerie van defensie worden gestuurd om mijnen op te ruimen, ander oorlogs tuig te verwijderen en Noord weer bewoonbaar te maken.
Wat we niet zouden doen is luisteren naar een verslaggever uit de Midlands in Engeland, die meent dat het sowieso onverantwoord en disproportioneel is om in te grijpen in Noord en dat het straks maar eens moet worden uitgezocht of er hier geen sprake is geweest van oorlogsmisdaden. Wij zouden denken, mijnheer Beaumont, bemoeit U zich met Uw eigen zaken en kom eerst zelf eens een paar jaar wonen op een plek waar je elk moment de kelder kunt worden ingejaagd en nooit veilig bent.
Wat Asha ten Broeke betreft, ach ja, het staat goed om te roepen waar er twee vechten hebben er twee schuld en het is lastig om je te verdiepen in de geschiedenis van zo’n conflict. Dan moet je in de vakantietijd voor iemand anders invallen en dan schrijf je op wat je invalt. Het beste kun je misschien op zulk gebabbel helemaal niet reageren.

[1] 28/7/’14

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Midden Oosten, onzin, oorlog. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s