Preventieve zorg.

Al weer een tijd geleden stond er een stuk in mijn krant over een patiënt met botkanker bij wie de diagnose te laat gesteld was. Dat koste hem zijn been en daar schreef hij later een boek over.
Jammer, is je reactie je dan. Misschien hadden die artsen waar hij met zijn klachten heen ging beter moeten opletten. Maar in het algemeen is het onverstandig om te verwachten dat alle artsen uit zich zelf alert en tijdig iedere aandoening onderkennen en de benodigde maatregelen nemen. Meestal kijkt een arts niet verder dan zijn eigen ervaring lang is. Als de pijn waar de patiënt mee komt door een aandoening wordt veroorzaakt waar hij weinig mee te maken heeft, doet hij in de regel niets.
Huisartsen zouden de algemene medische toestand van hun patiënten beter in kaart moeten brengen dan ze doen. Ze houden wel aantekening van bezoeken en visites, maar de gegevens die daarbij verwerkt worden zijn wel erg ad hoc. Als de huisartsen een zo volledig mogelijk eigen overzicht zouden opbouwen over de gezondheidstoestand van hun patiënten, zouden ze beter als draaipunt kunnen fungeren tussen die patiënten en al die specialisten waar mensen tegenwoordig terecht kunnen. Dat zou de functie van de huisarts veel beter definiëren en de werkverdeling tussen ziekenhuizen en huisartsenposten ten goede komen.
We beschikken nu over de IT mogelijkheden om de gezondheidstoestand van iedere patiënt systematisch te administreren aan de hand van medische protocollen. Daarbij kan genoteerd worden hoe vaak per tijdseenheid bij de betrokken patiënt ziektes en andere aandoeningen voorkomen. Wat de aard en de ernst van de klachten is geweest en hoe lang het duurt voor hij of zij geneest. Als de patiënt niet zelf naar zijn huisarts gaat met kleinere klachten, dan zou de huisarts eens per zoveel maanden een gesprek met hem kunnen hebben, om op de hoogte te blijven. Misschien is het in de praktijk doelmatiger om iedereen op gezette tijden aan een lichte medische controle te onderwerpen. Bijvoorbeeld door een oproep om op een consultatiebureau te verschijnen. Men zou met de te betalen premie voor de ziekteverzekering er rekening mee kunnen houden of iemand aan die oproepen wel of niet gehoor geeft.
Aan de hand van het verkregen medische overzicht zouden op initiatief van de huisarts preventief nadere onderzoeken kunnen worden gedaan. Zoals het nu gaat is de medische wereld veel te passief en wordt met veel gezondheidsinformatie te weinig gedaan.
Ook het probleem van de farmacologische wisselwerking tussen medicijnen zou veel beter aangepakt kunnen worden als huisartsen en apotheken zich actief inzicht verschaften in het medicijngebruik van hun patiënten. Nu neemt de patiënt wat iedere medicus waar hij ‘loopt’ hem voorschrijft tenzij hij zelf zo verstandig is zijn huisarts of apotheker over de combinatie van medicijnen te raadplegen.
Zou het geen goed idee zijn om iedereen, die bijvoorbeeld meer dan drie medicijnen dagelijks neemt, zo’n medicijnrol te geven die hij eens per vier weken moet gaan halen bij zijn apotheek? Dan dwingt de apotheker zich om overzicht te houden over het gebruik. Het zou zeker ook een grote besparing betekenen op het gebruik van medicijnen, een niet onbelangrijke kostenpost in de zorg.
Het lijkt me de taak van Raad voor de Volksgezondheid en de Zorg om over dit soort onderwerpen na te denken en er de overheid en de medische wereld over te adviseren. Misschien doen ze dat ook wel, maar we horen er als leken weinig over. Misschien dat het in dat verband verstandig zou zijn om ook organisatiekundigen en IT experts bij de advisering aan onze overheid te betrekken?

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en welzijn, maatschappelijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s