Humanistisch Amerika.

Geloof is vooral een eigenschap van een samenleving. In Amerika, waar de samenleving niet erg samenhangend is en mensen gemakkelijk verhuizen naar plekken ver van hun geboorteplaats is godsdienst een functie van sub-samenlevingen. Wie verhuist naar een plek waar geen familie woont gaat naar zijn kerk en treft daar gelijkgezinden die hem in hun midden opnemen.
De overkoepelende Amerikaanse samenleving is humanistisch. Zij is gebaseerd op het gedachtegoed van de founding fathers en het publieke leven is er nog steeds een afgeleide van. De religies, die van huis uit eigenlijk totaal verschillend zijn, passen zich in Amerika aan en gaan op elkaar lijken. De katholieke kerk is in de VS anders dan in Ierland of Italië en ook de islam heeft daar weinig verwantschap meer met het Midden Oosten. Voor een belangrijk deel komt dat omdat men daar de satelliet tv niet heeft die onze immigranten in Europa gebruiken om het contact met hun thuislanden te onderhouden. Daardoor en door de gettovorming kunnen ze deel uit blijven maken van de moslimwereld. Een moslimgemeenschap zoals in onze grote steden zou in Amerika niet worden geduld. Iedereen is vrij de religie te kiezen die hij wil, maar de grondwet en de declaration of independence zijn puur humanistisch. Iedere Amerikaan wordt geacht de mensenrechten en de democratie te respecteren, ook waar die in strijd zou komen met de voorschriften van zijn religie.
De islam is niet humanistisch en de mensenrechten staan in islamitische landen als Turkije en Marokko achter bij de voorschriften van de koran. De democratie heeft er nergens wortel geschoten en waar het even anders leek, zoals in Turkije, heeft het niet lang geduurd. Sinds de tijd van Ataturk was er eerst een autocratisch bewind onder toezicht van het leger en toen men er eindelijk ernst maakte met de democratie kreeg een moslim partij er meteen de overhand. Van democratie en mensenrechten is intussen in Turkije weinig sprake meer. Wie zich niet onderwerpt aan Erdogan komt in het gevang, tenzij hij een Koerd is, dan kost het hem zijn leven.
Het humanisme van de westerse wereld is een soort seculiere godsdienst en in onze wereld hebben de oude religies zich intussen aangepast. De islam staat voor de keus dat ook te doen of zij zal merken dat de godsdienstvrijheid waar we ons zo op laten voorstaan een voorwaardelijke vrijheid is. Zij geldt alleen voor nette, dw. voor humanistische godsdiensten.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, beschaving. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s