Amerika, de beste en de slechtste.

Over wie in een bepaalde periode de grootste staatsman is geweest, of juist de slechtste, kan meestal wel worden getwist en dat gebeurt dan ook altijd. Maar eigenlijk kun je er niet echt over twisten wie in de VS de grootste staatsman was van de twintigste eeuw en ook niet wie de slechtste. De grootste was zonder twijfel George Marshall, die het Amerikaanse leger heeft georganiseerd dat de tweede wereldoorlog heeft gewonnen en die daarna de naoorlogse vrede in Europa heeft geregeld, waarbij alle fouten die na de eerste wereldoorlog werden gemaakt zijn vermeden en waardoor het deel van Duitsland dat onder westerse controle bleef snel weer kon worden opgebouwd. De voormalige vijand werd als gevolg van de manier waarop de geallieerden onder leiding van Marshall het land behandelden tot een van de steunpilaren van het democratische deel van Europa. Dat was vooral zo goed te zien, omdat het andere deel van Duitsland, de DDR, op de oude autocratische manier werd geregeerd, nu links in plaats van rechts autocratisch, met als gevolg dat miljoenen Duitsers van het oostelijk naar het westelijk deel zijn gevlucht.
Marshall dus als grootste Amerikaanse staatsman en misschien wel als grootste staatsman wereldwijd in de twintigste eeuw. Wie voor het uitbreken van de eerste wereldoorlog als de slechtste van allemaal moet worden gezien weet ik niet. Daar komen een hele reeks mensen voor in aanmerking, de een nog dommer en onverantwoordelijker dan de ander. Georges Clémenceau is er zeker een van, maar ook de verantwoordelijken uit de Oostenrijkse en Russische regeringen gooien hoge ogen.
Persoonlijk vind ik dat de Engelse minister van buitenlandse zaken Edward Grey een zware verantwoordelijkheid draagt voor het uit de hand lopen van het Oostenrijks Servische conflict en zijn naam wordt veel minder vaak genoemd.
Als Engeland Frankrijk niet zo onvoorwaardelijk had gesteund, maar samen met Duitsland zou hebben geprobeerd om tussen Rusland en Oostenrijk te bemiddelen had het beter af kunnen lopen. Met name ook als Duitsland en Engeland als onderdeel van een reddingspoging gezamenlijk een ultimatum hadden gestuurd aan Frankrijk om zich buiten het conflict te houden. Maar hoe dan ook, iedereen zat op het kritieke moment te slapen en werd tegen zijn zin in de oorlog meegesleept, met uitzondering van Frankrijk dan. Daar wilde men wraak voor 1870, maar is men de gevolgen van 14-18 nooit meer te boven gekomen. Clémenceau dus toch maar.
De slechtste na de tweede wereldoorlog lijkt lastiger, maar als je er goed over nadenkt springt er toch één uit en dat is Bill Clinton.
Na de val van de muur hebben we even een periode gehad waarin heel Oost Europa, inclusief Rusland, bij de westerse wereld betrokken had kunnen worden, als Amerika hulp aan Rusland en aan de satellieten van dat land had gegeven op de schaal van het Marshall plan.
Michail Gorbatsjov en Boris Jeltsin hebben hun best gedaan, maar door geldgebrek en als gevolg van de organisatorische chaos die ontstond na de val van het sovjet regime, lukte het niet tijdig om het land te hervormen. Poetin kreeg, gesteund door zijn geheime dienst, de kans om het autocratische regime in Rusland te herstellen en nu zitten we met een nieuwe koude oorlog tussen Rusland en de rest van Europa. Ingrijpen van Clinton had dat kunnen voorkomen, maar die werd zo geabsorbeerd door al zijn schandalen dat er voor de wereldpolitiek geen tijd meer overbleef.
Kenmerkend voor de man waren de 140 gratieverleningen op zijn laatste dag als president, onder wie gratie aan een aantal mensen die zijn campagne hadden gefinancierd en een aan een drugshandelaar. Corrupt als een mandje, Bill Clinton.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, geschiedenis. Bookmark de permalink .

2 reacties op Amerika, de beste en de slechtste.

  1. Guus Bierman zegt:

    En daarbij zijn vrouw Hilary Clinton .!

  2. akasdorp zegt:

    Die heeft hem niet op het rechte pad kunnen houden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s