Het gevaar van de progressiviteit.

Marine Le Pen in Frankrijk en Geert Wilders bij ons worden door de media als extreem rechts bestempeld. Maar wat is dat, extreem rechts? Vaak wordt uiterst rechts in onze media gekenmerkt als een sterke vorm van nationalisme, racisme of xenofobie. Politicologen reserveren de term graag voor groepen die de staat en de samenleving anders willen inrichten en daarbij geweld niet schuwen. Maar naar schatting van de AIVD zijn er minder dan 300 actieve aanhangers van dit soort extreemrechts in Nederland. Dat is een ruime halvering ten opzichte van 2007 en een indrukwekkend aantal was het toen ook al niet.
Marine Le Pen en Geert Wilders zijn volgens deze definitie helemaal niet extreem rechts, eerder gewoon een beetje rechts van het midden.
Marine Le Pen, de voorvrouw van het Front National, had het in een interview met Christiane Amanpour over illegale immigranten. Immigranten die zonder vergunning of papieren een Europees land binnen komen en van wie we niet goed weten wat we er mee aan moeten. Terecht vond ze dat men dergelijke immigranten niet dezelfde faciliteiten moest geven als mensen die hier legaal verblijven, al was het alleen maar omdat dan de stroom helemaal niet meer te stoppen valt. In feite zouden we er goed aan doen een stuk van de Sahara te koloniseren en allochtonen voortaan alleen nog huisvesting, werkgelegenheid en uitkeringen te geven als ze bereid zijn daarheen te verkassen. Te vrezen valt dat dit voorlopig nog een stap te ver is voor onze progressieve medeburgers.
Maar eerst even wat achtergrond van Amanpour.
Christiane Amanpour is geboren in Londen uit immigranten ouders, afkomstig uit Iran. Zij is globaliste en de belangrijkste internationale correspondent van de Amerikaanse zender CNN. Ze is een vurig verdedigster van de belangen van immigranten van buiten Europa en staat heel negatief tegenover nationalistisch georiënteerde politici als Wilders en Le Pen. Bij progressieve Nederlanders is ze populair.
Le Pen en Wilders zijn de Europese politici die nog het dichtste komen bij een immigratiestop. In elk geval pleiten zij voor een sterke vermindering van de stroom immigranten. Dat zoveel mensen een degelijke verstandige en voor de hand liggende opstelling extreem rechts noemen, komt omdat in Noord West Europa de heersende ideologie in de laatste halve eeuw extreem links is geweest. Links en rechts zijn nu eenmaal relatieve begrippen en vanuit de extreem linkse hoek is ook het midden rechts.
Extreem links zijn de West Europese landen in die zin dat het belang van de minder bedeelden gesteld word boven het belang van de eigen samenleving en dat onder de minst bedeelden in de eerste plaats worden gerekend de immigrantenstromen die dit deel van het continent de laatste decennia hebben overspoeld.
Frankrijk houdt er ook op andere terreinen dan de immigratie gevaarlijk progressieve denkbeelden op na. De overheidsuitgaven overschrijden de overheidsinkomsten met forse percentages. Het peil van het onderwijs zakt. De fysieke infrastructuur wordt verwaarloosd, de werkeloosheid beweegt zich al tientallen jaren rond de tien procent en onder jeugdigen is die meer dan dubbel zo groot. Onder immigranten jongeren is het percentage nog weer een stuk hoger. Frankrijk heeft de grootste moslimpopulatie van alle Europese landen en een fors gedeelte ervan zijn uitkering trekkers. Het land kan niet meer meekomen op de internationale markten en dreigt nu af te glijden naar de positie van een derderangs mogendheid. Als ze niet snel een efficiënte methode vinden om al die moslims het land weer uit te werken en verdere immigratie uit die hoek te stoppen dan hebben ze het gehad in Frankrijk.
Frankrijk heeft als enig Europees land een vijfendertigurige werkweek, een veel te hoog minimumloon, vooral voor de laagst betaalden en een heel moeizaam ontslagrecht. Verder is de inflatie er hoger dan hier in het Noorden en wordt de euro daardoor te duur. Dat zijn zo ’n beetje de belangrijkste oorzaken voor het verval van dat land. Gelukkig zien beide kandidaten voor het Franse presidentschap dat nu in. Macron zal wel gekozen worden en te hopen valt dat hij dan net als De Gaulle indertijd met een referendum gaat proberen grootscheepse hervormingen door te voeren. De aanhang van Le Pen zal hem daarin steunen, mag je verwachten en het lijkt zo ’n beetje de laatste kans te zijn voor het land.
Als blijkt dat het niet gaat lukken met dat veranderen kunnen we als Noord Europese landen beter van Frankrijk af. Dan zouden we veel beter samen met Engeland en Duitsland een Noord Europese economische Unie kunnen vormen en Frankrijk en de andere zuidelijke landen voortaan als vakantiebestemming zien en niet langer als economische of militaire bondgenoten.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s